maandag 28 november 2016

RECENSIE & SFEERIMPRESSIE : LEKKER VET - ALLES OVER OLIJFOLIE / GREGOR CHRISTIAANS / OLIJFBEDRIJFlekker vet gregor christiaans

Gregor Christiaans kwam in een slaperig plaatsje op Kreta per toeval in contact met Manolis, een Griek die hem introduceerde in de locale ambacht van olijfolie. Deze ontmoeting, waarbij hij voor het eerst leerde om het vloeibare goud echt te proeven, is de katalysator geweest voor zijn inmiddels succesvolle carrière in deze branche.

lekker vet gregor christiaans
Gregor Christiaans


Christiaans is een van de slechts vier internationaal gecertificeerde olijfolieproevers in Nederland. Hij volgde diverse cursussen en absorbeerde zoveel mogelijk informatie die voorhanden was. Maar waar het nog aan ontbrak was een goed Nederlands naslagwerk over olijfolie, en in die behoefte heeft hij nu persoonlijk voorzien met zijn vers van de pers gerolde boek Lekker Vet, alles over olijfolie.
Afgelopen donderdag (24 november) was het zover. Lekker Vet werd gepresenteerd in het bijzijn van een selecte groep genodigden, waaronder ook internationale gasten. Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats in het hiervoor zeer geschikte Level Eleven, met een adembenemend weids uitzicht over onze hoofdstad.

Luc van Bussel, zeer goede vriend van Christiaans, vond het een eer om het welkomstwoord te mogen houden en deed dit met flair. De heren hebben ooit samen in het leger gezeten, maar met de discipline vlotte het niet zo, dus kozen ze voor een ander pad. Hij vindt Christiaans een rasechte levensgenieter, een bourgondiër die altijd zoekt naar beleving.

lekker vet gregor christiaans
Gregor Christiaans en Luc van Bussel

En die beleving, in dit geval gerust bezieling te noemen, werd gevonden in Griekenland. De olijf heeft een hele nieuwe wereld geopenbaard voor Christiaans. Van Bussel had veel synoniemen om zijn vriend te omschrijven, maar vatte die uiteindelijk samen in één woord: Pontificaal!

Dat olijfolie Christiaans grote passie  is, blijkt al uit de naam van zijn olijfolie-imperium, het Olijfbedrijf. Over de naam zegt hij in zijn boek: 'Het bekt lekker en dekt de lading.' Het is een naam die zeker ook beklijft.

lekker vet gregor christiaansVoor zijn boek heeft hij de juiste mensen om zich heen verzameld. Uiteindelijk is het een proces van drie jaar geweest, totdat het af was. Na het intensief schrijven ervan zei hij tegen zijn vrouw: 'Ik ben in een zwart schrijversgat gevallen'. Het voelt voor hem nog wat onwerkelijk, het moet nog landen.
Olijfolie is een divers product dat zelfs voor massages wordt toegepast. Er waren twee van Christiaans wijnvrienden aanwezig die hij fijntjes plaagde met de opmerking dat dit laatste met wijn niet kan ;-). Je proeft hieraan al dat de sfeer van de presentatie lekker ongedwongen en bijzonder gezellig was.

lekker vet gregor christiaans


Het voorwoord in het boek is geschreven door de Amerikaanse onderzoeksjournalist Tom Mueller (auteur van The sublime and scandalous world of olive oil). Hierin waarschuwt hij voor de fraude in de olijfolie-industrie, en tegelijk waarschuwt hij met een knipoog dat je weleens verslaafd zou kunnen raken aan goede olijfolie! Dit boek is je paspoort tot de wereld van olijfolie, zegt hij.

Lekker Vet is met recht een naslagwerk, een olijfoliebijbel te noemen. Het is beslist geen kookboek volgens Christiaans, de heerlijke recepten van bekende chefs die achterin het boek staan zijn puur bedoeld om verschillende soorten olijfolie in een gastronomische toepassing te belichten, met een balans tussen ingewikkelde en toegankelijke recepten.

lekker vet gregor christiaans
De mooie presentatietafel
Ik vind het een bijzonder prettig geschreven en overzichtelijk boek, een allround boek over olijfolie! Interessant om over de ontstaansgeschiedenis te lezen, de productie en transport, maar ook over de kunst van het proeven, over fraude (helaas gebeurt dat echt), de tien gouden tips etc. tot aan het culinaire gebruik en het gezondheidsaspect van het Mediterrane dieet. Olijfolie van A tot Z en het alfabetische register zijn handige toevoegingen die het opzoeken van info vergemakkelijken. 

De vier interviews met prominente personen voegen relevante informatie toe over dit product. De charmante Turkse voedseltechnoloog Dr. Müge Nebioğlu, wetenschapper en onderzoeker op het gebied van vetten en oliën en leider van een 13-koppig geaccrediteerd proefpanel, was aanwezig bij de presentatie.

lekker vet gregor christiaans
Dr. Müge Nebioğlu en Gregor Christiaans
Christiaans heeft zich, naast zijn eigen brede kennis over het onderwerp, met een bijzonder goed team omringd voor de totstandkoming van zijn boek, waardoor de feiten en weetjes goed zijn onderbouwd.

Dit boek is beslist een aanrader voor iedereen die maar enigszins geïnteresseerd is in goede olijfolie en er meer over wil weten. Het is zeer toegankelijk voor een breed lezerspubliek door de prettige opbouw en vertelstijl. De combinatie van het informatieve met de prachtige stijlvolle foto's en mooie illustraties versterkt de leesbeleving, waardoor het naast naslagwerk ook met recht een belevingsboek mag worden genoemd. 

Christiaans geeft ook workshops en proeverijen. De mini proeverij tijdens de presentatie was een ervaring èn openbaring. De deur naar olijfolieland ging voor me open. Christiaans missie is om iedereen kennis te laten maken met het vloeibare goud. 

lekker vet gregor christiaans
Miniproeverij
Tip: mooi cadeau voor de feestdagen! (Of verjaardagen, of zomaar, omdat je het iemand gunt meer over deze materie te weten.)

Boekinfo
Lekker Vet /alles over olijfolie/ - Gregor Christiaans
Uitgegeven in eigen beheer door Olijfbedrijf
Genre: informatief naslagwerk 
Uitgave: hardcover met kleurenfoto's en illustraties, 168 pagina's
24 november 2016
4 opmerkingen:

 1. Mooi verslag! Ik gebruik al jaren olijfolie maar eigenlijk altijd dezelfde, traditional of extra vierge. Hmm..misschien maar eens meer in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Jeanette, en het boek is zeker de moeite waard om te lezen. Het leest echt heel prettig.

   Verwijderen
 2. Weer wat bijgeleerd. Wij gebruiken iedereen dag olijfolie en zijn er groot fan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lees het boek Nel, dan zul je je verbazen over hoe veelzijdig het produkt is. Maar ook over wat er allemaal bij komt kijken voordat het in een flesje of blikje op je aanrecht staat.

   Verwijderen