woensdag 23 november 2016

RECENSIE ANNE VAN HET GROENE HUIS - L.M. MONTGOMERY / UITGEVERIJ KARMIJNDit klassieke pareltje uit 1908 is verrijkt met een voorwoord van Anna Woltz, Nederlands bekende kinderboekenschrijfster en winnares van de Gouden Griffel 2016. 


Ze verteld dat ze het verhaal over Anne op haar elfde las (dezelfde leeftijd als Anne in het begin van dit boek), en dat dit de aanzet is geweest voor haar tegenwoordige succesvolle schrijfcarrière. Wat heerlijk dat een fictief persoontje haar fantasie zo heeft gestimuleerd en dit teweeg heeft gebracht!

En dit inspirerende aspect van Anne van het Groene Huis zal denk ik niet alleen bij Anna Woltz hebben geworteld, want Anne is bijzonder enthousiast, en dat is erg aanstekelijk! Anne doet me direct denken aan Pipi Langkous, met haar magere lijf, knalrode haren, sproetjesneusje en het oeverloos onbedoeld in de problemen komen.

Dit verhaal speelt zich een eeuw geleden af op Prince Edward Island in Canada. Matthew Cuthbert en zijn zus Marilla wonen in Avonlea in het Groene Huis. Ze raken al op leeftijd en kunnen wel wat hulp op de boerderij gebruiken, dus 'bestellen' ze een weesjongen. Maar hun schrik is groot wanneer blijkt dat er een fout is gemaakt en ze met een sprieterige roodharige spraakwaterval worden opgescheept. Ze besluiten haar een kans te geven, maar dit gaat, zoals je al kunt verwachten met Anne, niet van een leien dakje.

Haar echte naam is Anna Shirley, maar ze had liever Cordelia geheten. Marilla vindt het al te mal en besluit dat Anne een goed alternatief is. Anne's ongebreidelde fantasie zorgt voor aardig wat reuring in het kleine dorp. Ze is een regelrechte dramaqueen en kletst vijf kwartier in een uur.  En toch raken haar goede bedoelingen een gevoelige snaar bij de lezer, ze wil het zo graag goed doen en is bang om teruggestuurd te worden naar het weeshuis. Gelukkig ziet zelfs de vrome en stugge Marilla de goede eigenschappen van Anne en samen met de goedlachse Matthew, die Anne al meteen in zijn hart sloot, besluiten ze dat ze mag blijven wonen in het lieflijke Groene Huis, waar Anne overigens onmiddellijk verliefd op werd.

Pogingen om Anne wat alerter te maken falen keer op keer, want Anne koestert haar verbeeldingskracht en verzint het ene na het andere verhaal. Zo komt het ook dat ze door haar onoplettendheid haar 'zielsverwant' Diana per ongeluk dronken voert, wonderolie in plaats van vanille door het cakebeslag roert en zichzelf vreselijk bang maakt met haar zelfverzonnen spookfiguren in het bos. Zo naar het eind van het verhaal wordt het behoorlijk ontroerend en is Anne vanuit een ander perspectief belicht. Heel fraai gedaan.

Ik heb genoten van dit heerlijke bloemrijke verhaal, een heerlijk avontuur waarin het weesmeisje Anne haar thuis vindt en de harten van zelfs de meest stugge personages weet te ontdooien. Montgomery's levensloop vertoont aardig wat overeenkomsten met Anne, ze heeft o.a. de eerste 37 jaar van haar leven ook op Prince Edward Island gewoond, werd onderwijzeres en studeerde Engelse literatuur. 

Wetenswaardigheden over dit boek op de site van Karmijn:
Canadese klassieker uit 1908 die in Noord-Amerika altijd een 
   bestseller is gebleven
Deel 1 in een serie van 6 boeken over het meisje Anne Shirley
Verfilmd in 1919, 1934, 1956, 1972, 1985, 2000 en 2009. In 2017 
   zal (opnieuw) een nieuwe tv-serie over de boeken geproduceerd 
   worden. Deze zal op Netflix te zien zijn.
In het Nederlands al 30 jaar niet meer leverbaar
Nu in een nieuwe vertaling
Met een voorwoord van jeugdboekenauteur  en fan van de Anne-
   boeken Anna Woltz

Wat een feest voor de liefhebbers van klassieke (jeugd)verhalen (zoals ik), dat Wilma Seijbel van uitgeverij Karmijn dit boek wederom onder de aandacht brengt! Gezien de tijdsgeest waarin het is geschreven en zich afspeelt hoef je geen snelle actie in het verhaal te verwachten, het is meer een ontspannend langzaam lezend verhaal met mooie bloemrijke taal. Ik heb er enorm van genoten en zou wel meer over Anne willen lezen. Ik hoop dat er meer Anne-boeken zullen worden vertaald. Deze vertaling is overigens door Hannie Tijman gedaan en het leest geweldig, goed gedaan!

Er zit verrassend genoeg veel diepgang in Anne van het Groene Huis, haar wil om overal het zonnige van in te zien en zich te verwonderen over alle schoonheid in de natuur in haar kleine wereld, waarin ze zich graag met 'zielsverwanten' omringt. En ook vooroordelen waren er toen al, een weesmeisje kan toch niet deugen ....  Door Anne besef je dat je verbeelding een krachtig en prachtig instrument is dat in onze hectische en jachtige tijd ondergesneeuwd raakt door alle prikkels van buitenaf. Anne wakkert je fantasie aan en laat je de wereld vanuit een ander perspectief zien. Laat het toe!
Boekinfo
Anne van het Groene Huis - L.M. Montgomery
Oorspronkelijke titel Anne of Green Gables
Uitgeverij Karmijn
Uitgave hardcover, 343 blz.
2016

Over de auteur
Lucy Maud Montgomery werd geboren in 1874 en stierf in april 1942. Ze schreef in totaal twintig boeken, waarvan miljoenen exemplaren zijn verkocht over de hele wereld. Nog elk jaar komen honderduizenden toeristen naar Prince Edward Island om de omgeving te zien die in haar boeken zo'n grote rol speelde.

2 opmerkingen: