donderdag 18 juni 2015

RECENSIE VADER & DOCHTER BOEK HANNAH EN BERT WAGENDORPVader Bert Wagendorp en zijn dochter Hannah Wagendorp vertellen in het voorwoord hoe ze tot het concept voor dit originele boek kwamen. Het idee ontstond toen ze zaten te eten in hun favoriete restaurant, Il Colosseo in Alkmaar.Hannah is 23 en zit in het tweede jaar van de Schrijversvakschool. Sinds 2006 heeft ze twee keer per maand een column in de Alkmaarsche Courant. Daarnaast heeft ze sinds 2014 een eigen schrijfbureau: Hannah Wagendorp Schrijft. Het Vader-en-Dochter-boek is haar debuut.

Bert is columnist bij de Volkskrant. In 2013 verscheen zijn roman Ventoux. De verfilming van zijn succesvolle boek draait in het voorjaar van 2015. Hij schreef eerder onder meer de verhalenbundel De dubbele schaar en de novelle De proloog.

"We zeiden dat het leuk zou zijn samen een boek boek te schrijven over een relatie waarin wij, na 23 jaar, inmiddels ervaringsdeskundige waren geworden. Zo'n boek is er volgens mij nog niet, zei Hannah. Of misschien is het er ook wel, een boek over vaders en dochters, maar dan niet geschreven door een dochter en haar vader."

En ze hebben het al corresponderend via mail voor elkaar gekregen, het boek is er. En het is een verrukkelijk blader-, kijk- en leesboek geworden, dat boordevol humor, ontroering en informatie zit, opgevuld met gedichten, tegeltjeswijsheden, tips, feiten en weetjes, recepten, favoriete muziek en natuurlijk ook verhalen van en over andere (beroemde) vaders en dochters. Kortom, een diversiteit voor uren leesplezier.Heel mooi en persoonlijk vind ik op blz. 128 De brief, over de eerste ruzie. Een experiment dat laat zien dat iedereen zijn eigen werkelijkheid maakt, heel herkenbaar.


En uiteraard wordt de belangrijke rol van de moeder niet vergeten in dit onderhoudende boek. 


"Omdat vaders vaak moeizamer communiceren met hun dochter, belandt de moeder gemakkelijk in de rol van de gezinscommunicatiespecialist."

Ik kan zo nog een eind doorschrijven over dit veelzijdige boek, maar het leukst is om het zelf te lezen en door te bladeren. Dit is zo'n boek dat je op de koffietafel laat liggen en regelmatig oppakt om er van te genieten en elke keer weer verrast te worden.

Vaders: lees dit boek, en je beseft wat een geluksvogel je bent met een dochter.
Dochters: als je dit boek uit hebt, kijk je opeens heel anders naar je vader.
Vaders en dochters: lees het samen.
(Ook aanbevolen voor moeders!)

PERFECT OM KADO TE GEVEN OF TE KRIJGENVader & Dochter boek - Hannah Wagendorp en Bert Wagendorp
Uitgever: De Geus
Uitgave: Paperback, 251 blz.
Uitgave: februari 2015Geen opmerkingen:

Een reactie posten