maandag 1 juni 2015

RECENSIE GRIJS GEBIED - MARION PAUWDeze compacte literaire thriller wordt voorafgegaan door de volgende tekst:


Voor mijn reddende engelen Rudolph en Karl
'Als er een lijk in je tuin ligt, dan komen wij ook.'


"Ze was hem voorbijgefietst op het Mercatorplein. Het was halftwee 's nachts op een dinsdag, ze kwam van het cafeetje in de binnenstad waar ze achter de bar werkte."
Naomi wordt op weg naar huis door een onbekende man van haar fiets getrokken onder een viaduct. Hij randt haar op brute wijze aan. Albert staat op zijn balkon een sigaretje te roken en ziet het bijna allemaal gebeuren. Hij staat op het punt om de politie te bellen wanneer de dader hem een ogenblik recht aankijkt. Albert schrikt van de ijzingwekkend lichte ogen en durft geen actie meer te ondernemen.

De dader wordt in zijn wrede handelingen gestoord door een aankomende fietser en vlucht weg. Hij laat Naomi zwaargewond liggen.
"Naomi wilde niet meer wakker worden. Ze wist dat zodra ze wakker werd ze de pijn zou voelen en zou denken aan wat er was gebeurd. Liever bleef ze in dit grijze gebied hangen. Een twilightzone waar alles zwaar gedempt en traag binnenkwam."
Terwijl de politie bezig is met een zoektocht naar de dader, wordt Albert gekweld door gewetenswroeging en schuldgevoel. Had hij Naomi kunnen redden als hij niet zo laf was geweest?
"Hij had zichzelf altijd een goede burger gevonden. Iemand die de vuilnis op de juiste tijden buiten zette, op tijd op zijn werk verscheen en zijn belastingformulier eerlijk invulde. Hij wist wel dat ze niet de sleutel tot wereldvrede van hem hoefden te verwachten, maar hij had altijd het gevoel gehad dat hij degelijk was. Tot nu."
De cover met de kleurige vliegende vogel is goed  gekozen en wordt al lezende duidelijk. Bij een aantal personages zit een draadje los, een enkeling is zelfs prettig gestoord. Dit humoristische tintje brengt de nodige balans in het verhaal, dat een flinke impact heeft, ondanks dat het 'maar' 95 pagina's telt. Het stemt tot nadenken wat je zelf zou doen wanneer je getuige zou zijn van een delict. Een gewetensvraag!

Grijs Gebied is een vlot lezend boekje dat in no-time uit is, maar wel tot nadenken stemt.

Lees hier mijn verslag van de Avond van het Spannende Boek.

Marion Pauw was dit jaar zelf slachtoffer van mishandeling. Ze deed daarvan aangifte bij de politie. Ze raadt iedereen die getuige is van een misdrijf aan om 112 te bellen, maar dan wel (veilig) om de hoek.

Juni is de maand van het Spannende Boek en het geschenk is dit jaar geschreven door Marion Pauw. Je ontvangt Grijs gebied in juni gratis bij je boekhandel bij aankoop van minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.


Trailer Grijs Gebied - Marion Pauw 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten