zondag 28 juni 2015

RECENSIE HET HUIS AAN DE RAND VAN DE HEMEL - BETTINA STORKS

"Verdeeldheid en verbinding zijn sleutelwoorden die een rode draad vormen in Het huis aan de rand van de hemelLizzy Tanner woont samen met Tom en hun leuke eigengereide zevenjarige dochter Thea. Lizzy is de kleindochter van een zeer vermogend man, Bodo Kirchmann, hoofd van een horlogedynastie in Baden. Op zijn sterfbed geeft hij haar een raadselachtige opdracht: 'Zorg voor gerechtigheid! Beloof het!' Ze beloofde het plechtig.

Lizzy vraagt zich af wat hij daarmee bedoelt en waar ze de zoektocht moet beginnen. Bij haar grootmoeder hoeft ze niet terecht, die is dementerende en kan haar niet van betrouwbare informatie voorzien. Haar broer Alexander, die het bedrijf met enorme gedrevenheid leidt, is niet blij met haar gewroet in het verleden. Hij zou liever zien dat ze zich inzette voor het bedrijf, maar Lizzy, die kunstgeschiedenis studeert, heeft daar geen belangstelling voor.

Bodo stopte haar regelmatig financiële extraatjes toe, waardoor ze zich een luxueus leven kon veroorloven. In de tussentijd raken de gemoederen binnen de familie verhit, omdat Bodo via zijn testament zijn landgoed en villa 'de Rosshimmel' in de Vogezen aan twee vreemde mensen heeft nagelaten. Welke connectie heeft hun familie met deze mensen? Geïntrigeerd door een inscriptie onder een speelklok 'spreken is zilver, zwijgen is goud' gaat Lizzy op zoek naar de waarheid. 

"Sinds grootvaders dood was mijn hele leven veranderd. Ik nam contact op met wildvreemde mensen, bespioneerde mijn eigen familie in archieven, en het enige wat daar tot nu toe uit was gekomen, waren ondoorzichtige, onsamenhangende details waar ik niets mee kon."

Ze duikt in Bodo's verleden om te achterhalen wat hij heeft gedaan of juist heeft nagelaten. Haar onderzoek leidt haar terug naar gebeurtenissen uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er ontvouwt zich een groot geheim dat alles in een ander daglicht plaatst voor haar familie en die van de erven van de Rosshimmel.

Het huis aan de rand van de hemel is een geweldig meeslepend verhaal over familiebanden, vriendschappen, loyaliteit, verraad, passie en hebzucht, maar ook over vasthouden en loslaten ...!

Het verhaal speelt zich afwisselend af tussen heden en verleden en is zeer pakkend geschreven. Dit is zo'n typisch heerlijk zomerboek dat je oppakt en in één adem wilt uitlezen. Bettina Storks heeft een vlotte vertelstijl, ze zuigt de lezer direct mee in het verhaal met mooie wendingen en diepgang. De personages zijn mooi uitgewerkt, in het bijzonder die van Lizzy. Haar onvermoeibare zoektocht, de innerlijke conflicten, haar verscheurdheid en liefde voor haar familie spatten van de bladzijden af.

De cover en titel zijn in perfectie harmonie met het verhaal. Storks is een talentvolle debutante om in de gaten te houden. Verdeeldheid en verbinding zijn sleutelwoorden die een rode draad vormen in Het huis aan de rand van de hemel. Een aanrader om te lezen!


Auteursinfo:
Bettina Storks, geboren in 1960 in het Duitse Waiblingen, woont aan de Bodensee. Ze studeerde Germanistiek, Duitse filologie en Culturele wetenschappen en is in 1994 gepromoveerd aan de universiteit van Freiburg. Daarna heeft ze meerdere jaren als redacteur voor een uitgeverij gewerkt.


Het huis aan de rand van de hemel - Bettina Storks
Oorspronkelijke titel: Das haus am Himmelsrand Uit het Duits vertaald door Olga Groenewoud
Genre: Roman
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Uitgave: Paperback, 416
Verschenen op 23 Juni 2015


Geen opmerkingen:

Een reactie posten