dinsdag 26 mei 2015

RECENSIE HET VIJFDE EVANGELIE - IAN CALDWELL TBV BRUNA'S BLOGTOURNEEIk bijt vandaag de spits af met Bruna's Blogtournee voor Het vijfde Evangelie van Ian Caldwell. Met dank aan A.W. Bruna uitgevers voor het recensie-exemplaar. 

"Het vijfde Evangelie is een intelligent verhaal met een vleugje spanning dat door de boeiende combinatie van faction en fiction van begin tot eind pakt"

Het vijfde Evangelie start met een historische kanttekening, waarin ook een korte uitleg over dit boek. "Deze roman speelt zich af in 2004, het jaar waarin de stervende paus Johannes Paulus II de wens koesterde het katholicisme en de orthodoxie te herenigen. Dit boek is het verhaal van twee broers, beiden priester, de een rooms-, de ander oosters-katholiek".

Priester Alex Andreou woont met zijn zoontje Peter in Vaticaanstad. Terwijl ze wachten op het bezoek van (oom) Simon, krijgt Alex een verontrustend telefoontje van hem. Hij snelt zich naar zijn broer in de tuinen van het pauselijke paleis en doet een schokkende ontdekking. Hun goede vriend en curator Ugolini Nogara ligt dood op de grond.

"Ik moet hem zien. Wanneer ik Simons greca wegtrek kijk ik in de wijd opengesperde ogen van de dode. De mond hangt scheef. De tong rust in zijn wang. Het gezicht van mijn vriend is vertrokken in een doffe grimas. Uit een zwart gat in zijn voorhoofd puilt een onvolgroeide roos van vlees."

Wat heeft zijn broer Simon, die een belangrijke functie binnen het Vaticaan bekleedt, met de moord te maken? Alex komt in een stroomversnelling van gebeurtenissen terecht. Terwijl in de Vaticaanse Musea de tentoonstelling van een mysterieus object wordt voorbereid, raken de broers steeds dieper verwikkelt in een gevaarlijk complot.

Alex beseft, na een inbraak in zijn appartement, dat ook hij nu gevaar loopt vanwege zijn onderzoek met Ugolini naar het Diatessaron, een uniek document dat samen met de vier evangeliën het meest controversiële kerkelijke relikwie, de Lijkwade van Turijn, zal onthullen. Deze bekendmaking zal de christelijke wereld compleet op zijn kop zetten. Om het motief naar de moord te vinden is het zaak om Nogara's geheim te reconstrueren.

"Het bestuderen van het Diatessaron heeft me geleerd aan welke grove misvatting we ons hebben schuldig gemaakt. En het is die misvatting waardoor de waarheid omtrent de Lijkwade nu aan het licht is gekomen".

Het vijfde Evangelie is door Ian Caldwell opgedragen aan zijn vrouw Meredith, met het woord 'eindelijk' eronder. Een welverdiend gebaar, want hij heeft maar liefst tien jaar eraan gewerkt. Na het lezen van dit boek wordt duidelijk dat Caldwell een enorme research heeft verricht naar de geschiedenis van de Kerk, de evangeliën en het leven binnen Vaticaanstad. Hij verstaat de kunst om een 'zwaar en stoffig onderwerp' op te poetsen en van een diepere lading te voorzien, net als zijn schrijverscollega's Dan Brown en Umberto Eco. De Kerk wordt het decor van een sinistere gebeurtenis, goed en kwaad gaan hand in hand. 

In deze literaire thriller heeft Caldwell met scherpe pen een fictieve invulling gegeven aan het feitelijke leven in Vaticaanstad, waar een geheel eigen orde heerst. Ik heb het boek dan ook met een flinke gretigheid verslonden, het staat bol van historische wetenswaardigheden.  Caldwell weet de onderlinge relaties tussen mensen heel fijn te beschrijven. Ik vind de onvoorwaardelijke liefde tussen de twee broers, en tussen Alex en zijn zoon Peter prachtig en met een geraffineerde dosis sentiment beschreven. Een voorbeeld: "Net als alle rechtschapen Romeinen hebben Peter en ik onze wegen gebouwd op onze ruïnes"Ik ben dol op zulke literaire beeldspraak, waarmee Caldwell de lezer ruimschoots bedient in Het vijfde Evangelie. Qua taalervaring heb ik extra genoten, net als met zijn eerste boek Een Venetiaans geheim, dat hij samen met zijn goede vriend Dustin Thomason schreef.

Enige kanttekening is dat ik het predikaat thriller niet het juiste etiket vind bij dit boek. Het zou de 'die-hard' thrillerlezer weleens kunnen tegenvallen, omdat het verhaal naar mijn mening meer als een stevige literaire roman leest, waarin een vleugje spanning zit verweven. Bij een thriller heb ik de verwachting van een krachtigere spanningsboog, die in dit verhaal door de vele feiten en onderzoeken is ondergesneeuwd. Naar mijn mening ligt de nadruk meer op het literaire- dan op het thrilleraspect. Dit neemt overigens niet weg dat ik het boek bijzonder kan waarderen, het heeft me van begin tot eind geboeid en me heel wat kennis bijgebracht. 

Het vijfde Evangelie is een intelligent verhaal met een vleugje spanning dat door de boeiende combinatie van faction en fiction van begin tot eind pakt!
Het vijfde Evangelie - Ian Caldwell
Oorspronkelijke titel: The fifth Gospel
Genre: literaire thriller
Uitgever: A.W. Bruna
Uitgave: Paperback, 462 pagina's / ook als e-book
ISBN: 978 94 005 0268 0 
Verschijnt 26 mei 20154 opmerkingen: