maandag 4 mei 2015

RECENSIE ALS JE WILT - HELLE HELLE"Mijmeringen en reflectie in een ongewone situatie"


Dit verhaal gaat over een man die op bedrijfscursus in Jutland is. Als onervaren jogger raakt hij verdwaald in een groot onbekend bos. Hij komt daar in het bos een andere jogger tegen, een vrouw die ook al enige tijd in rondjes rent en de uitgang naar de bewoonde wereld niet kan vinden. Het wordt al gauw donker en koud. Ze zullen ergens moeten overnachten en stuiten op een hutje, waar ze toevallig warme dekens vinden om zich gedurende de koude nacht warm te houden. Tijdens deze nacht vertelt de vrouw terugblikkend haar levensverhaal aan de man. Twee vreemdelingen die op elkaar zijn aangewezen door een speling van het lot.

Als je wilt is een korte roman van maar 159 pagina's. Het is in no-time uit, ook vanwege de eenvoudige zinsconstructies en taalgebruik. Op de achterflap staan lovende quotes en wordt het boek goed gewaardeerd. Dit schept direct hoge verwachtingen. Helaas is mijn leesbeleving minder extatisch. Ik vind de passages waarin steeds 'om niks' heel hard wordt gelachen af en toe irritant overkomen. Het had wat mij betreft iets meer gedoseerd gemogen of anders omschreven. Daarnaast vind ik een aantal zaken nèt iets te toevallig, maar soit, dat is toegestaan in een roman, dus het is heel persoonlijk hoe dit op de lezer overkomt. Gelukkig is daarentegen het onderwerp en de invalshoek waaruit het verhaal geschreven is wel mooi. 

Het idee om te verdwalen in een groot onbekend bos is heel beangstigend, vooral wanneer je mobiele telefoon geen signaal meer heeft en het contact met de buitenwereld volledig wordt afgesneden. Tegelijkertijd ontstaat er daardoor tijd voor reflectie, de rode draad in het verhaal. De ontwikkeling in toenadering van de twee vreemdelingen - de verdwaalde man en vrouw - is mede via hun gedachtegang goed te volgen.

Dit verhaal is sterk in de relatie-ontwikkeling, de reflectie en voelbare dreiging in het donkere bos. De cover waarop een stuk van een schemerig bos met een ree te zien is geeft het verdwaalde en eenzame gevoel goed weer, het past uitstekend bij het verhaal. Er zijn gelukkig meer plus- dan minpunten in mijn leesbeleving, maar gezien de lovende teksten op de achterflap en de literaire verdiensten* van de auteur, had ik hogere verwachtingen. Lees het boek vooral zelf, want smaken verschillen. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken!
Met dank aan uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.

De auteur*
Helle Helle (1965) wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van Denemarken. Ze ontving alle grote literaire prijzen. Haar boeken zijn in veertien talen vertaald, recentelijk in het Japans en het Engels. Als je wilt is genomineerd voor de DR Romanprisen, de prijs voor de Deense staatsomroep, en voor de Nordisk Råds Litteraturpris 2015, de literatuurprijs van de Noordse Raad.

Genre: Roman
Uitgever: Querido
Uitgave: paperback, 159 pagina's
ISBN: 9789041257581
Vertaald uit het Deens, oorspronkelijke titel Hvis der er


Geen opmerkingen:

Een reactie posten