maandag 5 januari 2015

RECENSIE HET VLIEGENDE SCHAAP - DAPHNE DECKERS


"Fictie en feiten hilarisch en heroïsch samengepakt in een prachtig verhaal"

Het ware verhaal van de eerste bemande ballonvlucht

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk in 1783 ten tijde van Louis XVI, op het landgoed Monte Golfe. Het wordt verteld vanuit twee perspectieven, zowel vanuit de mensen als de dieren, en leest weg als een spannend sprookje.

Bij het landgoed Monte Golfe hoort een grote boerderij, in bezit van meneer Montgolfier, oftewel 'Monti', een rijke papierfabrikant. Zijn zonen Joseph en Etienne willen hem tot zijn teleurstelling niet zakelijk opvolgen, ze zijn veel liever op de boerderij. Etienne, oftewel Tinus, is dol op dieren en houdt zich liever daarmee bezig. Joseph houdt behalve van dieren nog meer van techniek, hij sluit zich regelmatig op in een grote hoge schuur om van alles uit te vinden. Hij wordt met argusogen bekeken en door de knechten verdacht van duivelse praktijken. De argwaan wordt groter wanneer iemand Joseph een keer heeft zien vliegen door de schuur. Wat voert hij toch in zijn schild? De koning van Frankrijk, Lodewijk XVI, krijgt hier lucht van en brengt hen onverwachts een bezoek op de boerderij.

Bij de dieren is het ook een spannende bedoening. Georgette, oftewel Sjors, een eigenwijs schaapje dat altijd haar eigen gang gaat en de goede raad van haar ouders in de wind slaat, komt voor spannende maar ook droevige gebeurtenissen te staan. Ze verliest door haar eigen ongehoorzaamheid haar moeder Cirra. Door deze onbezonnen daad is haar vader Ariës woest en wordt ze ook nog verstoten door de andere schapen. Ze sluit vriendschap met Gallus, een haan met hoogtevrees die ook nog vegetariër is en met Pulletje, een eend met erg veel praatjes. Sjors wil dolgraag leren vliegen om haar moeder in de hemelse weilanden boven de wolken te bezoeken. Pulletje, die niet meer kan vliegen door een gebroken vleugel maar wel weet hoe het moet, gaat Sjors en Gallus trainen om te leren vliegen. Hilarische scenes volgen elkaar op. En dan worden ze verrast door de commotie rondom het bezoek van de koning van Frankrijk.

De levens van de mensen en dieren worden met elkaar verweven en geheel onbedoeld worden Sjors, Gallus en Pulletje 'proefkonijnen' voor de eerste ballonvaart in de geschiedenis en maken ze een avontuurlijke luchtreis. Zal Sjors haar moeder in de hemelse weiden zien en komen ze weer veilig terug op de boerderij? 

Het vliegende schaap is luchtig en geestig geschreven, en bevat mooie levenswijsheden. De balans tussen spanning en humor is heel goed gedoseerd. Ik heb erg gelachen om de perikelen van Pulletje met zijn vlotte praatjes die Sjors en Gallus op ludieke wijze leert vliegen. 

Deckers heeft het stuk waargebeurde geschiedenis mooi verweven met sprookjesachtige fictie! Ze heeft het verhaal  indrukwekkend ingevuld en ingekleurd met actie en pittige onderwerpen zoals angst en dood die voor een juiste diepgang zorgen.

Het boek leest bijzonder filmisch, het was net alsof ik naar een familiefilm zat te kijken.  Al met al een erg goed (familie)boek met wetenswaardigheden en fictie, dat zowel leuk is als voorleesboek of om zelfstandig te lezen. Het is stevig ingebonden en voorzien van mooie illustraties, tot aan de verbeelding sprekende cover toe. Grappig detail dat mij opviel en een leuke link heeft met de titel, is de naam van de illustratrice, Annet Schaap!Titel:       Het vliegende schaap
Auteur:   Daphne Deckers
Uitgave:  Gebonden, 192 blz., ook als e-book verkrijgbaar
Uitgever: Moon, een imprint van Dutch Media Books bv
ISBN:      978 90 488 2212 6
2014


2 opmerkingen: