donderdag 15 januari 2015

VERSLAG PERSEVENT STORYTEL AUDIOBOEKEN

Audioboeken via smartphone nieuwste trend in Nederland

Bekende stemmen laten boeken tot leven komen in Storytel appOp dinsdag 13 januari 2015 was ik samen met een groepje genodigden (waaronder ook collegabloggers Connie en Esmee) aanwezig in Amsterdam bij het Persevent voor de lancering van Storytel in Nederland. Dit is een van origine Zweeds bedrijf dat ook in Nederland inspeelt op het digitale tijdperk, waarbij multitasken en optimale tijdsbesteding steeds belangrijker worden.

Het event startte met een luisterfragment van het boek Headhunters - Jo Nesbø. Het klonk geweldig goed in de grote hoge zaal van De Waag.


Vivienne van den Assem
Daarna een welkomstwoord van Vivienne van den Assem. Ze vertelde ons ter inleiding een stukje over de geschiedenis van De Waag. Het was vroeger een stadspoort. In de 15e eeuw is het een museum geweest, een brandweerkazerne en ook een anatomisch theater, waar lijken/kadavers werden ontleed door een docent, omringd door toekijkende mensen/studenten. Ze wees ons bij het laatste op een luguber schilderij dat aan de wand hangt. Gauw over op leukere dingen :-)
Storytel, een aanbieder van audioboeken, is vanuit Zweden naar Nederland gehaald. Er waren in de zaal ook mensen uit Zweden aanwezig waar ze mee in gesprek zou gaan, maar bovenal ging het om het ervaren en de beleving van zo'n audioboek.

Ik maak in dit verslag gebruik van stukken tekst uit het Persbericht van Storytel dat ik vandaag via de mail heb ontvangen. 
Ambra Pierrou en Vivienne


(Tekst bron Persbericht Storytel)
Ambra Pierrou van Storytel vertelt: Met Storytel denken we echt een trend te kunnen zetten in Nederland. In ons drukke bestaan waarbij een groot beroep wordt gedaan op het anders gebruiken van de zintuigen, is beleven een belangrijke component. Wij steken naast samenwerkingen met uitgevers, ook veel energie in het verkrijgen van de juiste stem bij een verhaal. Deze moet natuurlijk niet saai of eentonig zijn, maar prettig en tot de verbeelding spreken. Zo komt je boek echt tot leven!


Naast Scandinavië, lopen de VS, Engeland en Duitsland al iets voor op het gebruik van audioboeken en zijn mensen al veel meer gewend aan deze luistertrend. De verwachting is dat door de verschuiving van fysiek naar digitaal mediagebruik ook in Nederland het luisteren naar boeken een grote vlucht zal nemen".

Nederland is het eerste land buiten Scandinavië waar Storytel mee in zee gaat. Het format is mede door de iphone's en nieuwe technologie zo succesvol. Mensen verplaatsen zich steeds meer en willen een complete en makkelijke toegang hebben tot alle boeken. Ze is van mening dat het niet persé een concurrent van de fysieke boeken hoeft te zijn, en dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten.

Susan Smit en Vivienne

Nederlands bekende auteur Susan Smit werd aangekondigd voor een gesprek over haar ingesproken roman Gisèle, die al verkrijgbaar is via de app van Storytel. Ze vertelde over het proces en dat een aantal van haar eerdere boeken reeds audioboeken zijn, maar dan op cd. Ze is zeer tevreden over Ilse Warringa, die Gisèle heeft ingesproken voor de appversie van Storytel. Susan zou zeker niet haar eigen boek willen inspreken, ze vindt het erg veel werk. Ze is blij dat een professional als Ilse het voor haar heeft gedaan. Detail: Ze kennen elkaar nog van vroeger. Maar, zei Susan erbij, ik luister liever naar een mannenstem omdat het lager is en rustgevender. Dat is een persoonlijke smaak. Ze vindt een luisterboek bijv. in de auto heel intiem, omdat je in je eigen cocon zit en ongestoord kunt luisteren.


Susan Smit, Ilse Warringa en Vivienne


Ilse Warringa werkt bij Intelproductions waarvan ook medewerkers aanwezig waren bij het Persevent, evenals een aantal acteurs dat daar ook werkt. Ilse spreekt naast audioboeken ook tekenfilms en andere 'dingen' in, zodoende werd ze gevraagd of ze een luisterboek wilde inspreken. 


Ze dacht meteen: ja, dat wil ik heel graag doen, omdat ze voorlezen heel leuk vindt. Om een beeld te krijgen wat erbij komt kijken: ze is in totaal 18 uur bezig geweest met het inspreken van Gisèle, omdat het tempo langzamer moest dan haar doorgaans snelle spreektempo. Gemiddeld 3 uur per keer en toen de deadline naderde zes uur achter elkaar! Ze vond het heerlijk om zonder publiek zo lang alleen in een opnamehok te zitten. Zelf heeft ze nog nooit naar een luisterboek geluisterd :-)

(Tekst bron Persbericht Storytel)
"Een boek van Susan Smit geeft een totaal andere beleving en al helemaal tijdens het doen van boodschappen, het in de file staan, tijdens het hardlopen of gewoon onderuit liggend op de bank. In de Storytel app wordt een groot aantal Nederlands- en Engelstalige hittitels van diverse gerenommeerde auteurs als audioboek aangeboden. De stemmen zijn van onder andere bekende acteurs (Inge Ipenburg, Sander de Heer) presentatoren (Rik van de Westelaken, Dieuwertje Blok) en van de auteurs zelf (Paulien Cornelisse, Herman Koch)."

Digitaal mediagebruik
"De app is beschikbaar voor iPhone, iPad, Android telefoons en tablets en biedt met zestien verschillende categorieën (van bestsellers tot bekroonde boeken, spanning, romantiek, non-fictie en kinderboeken) zo’n 10.000 boektitels in het Nederlands en het Engels. Nu al is te zien dat Storytel enthousiast wordt opgepikt in Nederland".

“Met onze smartphones bij de hand hebben we altijd en overal toegang tot de rest van de wereld en heeft vrije tijd een nieuwe betekenis gekregen. Daar mag volgens ons het beleven van een boek niet bij ontbreken!”, aldus Pierrou. “In de uitgebreide bibliotheek kan het ideale audioboek worden gekozen dat matcht bij het moment. En luister je een ander genre audioboek tijdens je ochtendkoffie dan tijdens een rondje hardlopen”.

"Storytel mag rekenen op steeds meer Nederlandse topacteurs die boeken ten gehore brengen. Het laatste boek van Jo Nesbø – De zoon – wordt momenteel ingesproken door Bas Keijzer en is binnenkort te luisteren via de app". 


Esmee, Connie en Shyama
Na afloop konden we tijdens de gezellige borrel om beurten naar stukjes luisteren op de ipad, met de bijgeleverde oortjes. We kregen ook een 'Special gift' mee, een code voor een gratis maandabonnement . Een erg leuk gebaar om kennis te mogen maken met dit fenomeen. Loes Janssen

In de tussentijd werd iedereen ruimschoots voorzien van hapjes en drankjes, verzorgd door Raw Food. 

Daarna was het tijd om weer voldaan en vol nieuwe indrukken huiswaarts te keren.

Mijn speciale dank aan Loes Janssen van persbureau Cream PR voor het mogen bijwonen van deze ontzettend leuke avond en het fijne gesprek met haar!

Zie voor de laatste audioboeken en informatie: www.storytel.nl
2 opmerkingen:

  1. Ik heb laatst een stuk geschreven over audioboeken, ik heb er eigenlijk nog nooit gebruik van gemaakt. Misschien dat deze app daar verandering in gaat brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om uit te proberen Annabel. Ik ga dat ook doen en daarna mijn bevindingen delen op mijn blog. Veel luisterplezier! :-)

      Verwijderen