dinsdag 9 december 2014

RECENSIE DE ANDERE VROUW - TAMAR COHEN


Gelezen voor de blogtour van Uitgeverij A.W. Bruna


"Cohen schrijft vloeiend als een klaterende waterval en neemt je mee in een duizelingwekkende emotionele duik"


Selina is een elegante dame die er een schaamteloos dure levensstijl op na houdt. Haar leven past haar als een peperdure jas en ze voelt zich er behaaglijk in. Ze woont in een mooi groot huis in Londen met haar man Simon Busfield, drie kinderen en hond Walter. Simon is veel op reis voor zijn werk als internationaal projectontwikkelaar. Ze hebben samen ook een mooie vakantievilla in Toscane, Italië. Het leven lacht hen toe.

Lottie is een artistiek type, ze is een levensgenieter die haar geld uitgeeft aan de gezellige dingen van het leven. Ze hoopt met het boek waaraan ze meewerkt eindelijk een financiële klapper te maken, zodat ze niet meer in een hotel hoeft te werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze woonde eerst in Dubai met haar man Simon Busfield en puberdochter Sadie, maar is sinds kort weer in Engeland komen wonen met Sadie. Haar man verdeelt zijn tijd tussen hen en zijn tijdrovende werk als internationaal projectontwikkelaar.

Ze leven ieder hun leven totdat het noodlot toeslaat. Simon is verdronken in Londen en de politie tast in het duister om het motief.  Selina wordt gebeld door de politie maar raakt in een ontkenningsfase, ze kan het niet geloven, het is onmogelijk, want volgens haar zit Simon in Dubai voor zijn werk. Ze merkt een vreemd detail op tijdens de identificatie die haar extra verontrust. Lottie krijgt eveneens een telefoontje van een oude vriend, tevens haar ex, die haar condoleert met het verlies van haar man. Ze begrijpt er niets van en denkt dat hij een misselijke grap uithaalt. Volgens haar is Simon op weg naar Engeland vanuit Dubai en kan ieder moment thuis komen.

Op de dag van de begrafenis komen beide vrouwen elkaar tegen en tot hun grote afschuw ontdekken ze dat ze allebei met dezelfde man getrouwd zijn. Simon heeft jarenlang een dubbelleven geleid en dit grote hartverscheurende verraad  zaait een ongekende haat en jaloezie bij Selina en Lottie, die hiervoor nooit iets van elkaars bestaan hebben geweten. Ze worden ongewild naast rivalen ook lotgenoten. Ze beschuldigen elkaar van opportunisme. Maar bij wie ligt de schuld eigenlijk? En is Simon's dood een actie door zelfmoord of is er meer aan de hand? Een scala aan ontwikkelingen en ontknopingen volgt elkaar in rap tempo op, en dan komt Lottie ook nog tot een andere schokkende ontdekking. Het houdt niet op en sleurt je als lezer compleet mee in hun wereld.
Tamar Cohen

Een stukje auteursinfo op de achterflap:
"Tamar Cohen debuteerde in 2012 als romanschrijfster met De wraak van de minnares. Met haar nieuwe roman De andere vrouw vestigt ze haar naam definitief". Ik begrijp het laatste volkomen, Cohen schrijft vloeiend als een klaterende waterval waar je je aandacht niet van kunt losmaken. 


Cohen heeft het verhaal onderverdeeld in vijf delen, die elkaar naadloos opvolgen. Door het wisselende perspectief tussen Selina en Lottie ontstaat een mooie balans in het verhaal en de dialogen en (innerlijke) monologen dragen bij tot een breder inzicht in hun gevoelswereld. 

Door haar vlotte en aangename schrijfstijl pakt Cohen je aandacht vast en laat het niet meer los tot de laatste punt in het boek. En dan leg je het met een zucht opzij om het allemaal te laten bezinken. Want dat is zeker nodig, omdat ze op meesterlijke wijze een la aan emoties opentrekt en perfect verweeft in het verhaal. De verscheurdheid en de emotionele worsteling bij Selina en Lottie, maar ook bij de kinderen en andere familieleden is zo scherp voelbaar, zo levensecht neergezet, alsof je er middenin zit en het als zodanig meebeleeft. 

Het boek heeft de benaming roman, maar bevat naast een diepe psychologie ook een thrillerachtige spanning. Het wordt naar het eind toe steeds sensationeler door de onthullingen, de onverwachte spanning en de geweldige ontknoping. De cover is veelzeggend met de twee vrouwenhoofden, er staat er steeds één op haar 'kop', als je het boek omdraait dus ook.  De wereld van de vrouwen raakt ook totaal ondersteboven. Zijn er überhaupt verliezers en winnaars wanneer je deel uitmaakt van zo'n groot verraad? Het stemt tot nadenken, want niets in het leven is zwart-wit, dat blijkt maar weer.
Genre:      Roman
Uitgever:  A.W. Bruna Uitgevers
Uitgave:   Pocket, 384 pagina's / ook als e-book
ISBN:       978 94 005 0142 3 /
Prijs:        €19,95


2 opmerkingen: