zaterdag 31 mei 2014

Recensie Zwart-wit - Gillian King

 

Genre: Chicklit
Uitgeverij Zomer en Keuning
Uitgave paperback en e-book, 272 blz.
ISBN 978 94 0190 060 7 / 978 94 0190 061 4
Mei 2014

AUTEUR
Gillian King (1978) woont samen met haar gezin in het gezellige Den Haag. Ze heeft pedagogische wetenschappen gestudeerd in Leiden en is eigenaar van Het Leerhuis, een praktijk voor kinderen met leerproblemen, leerstoornissen en faalangst. Ze boekte met zestig dagen succes op succes: lovende recensies, een heleboel nieuwe fans en als klap op de vuurpijl de wildcardplek in de verkiezing Chicklit van het Jaar door Chicklit.nl, waarin ze uiteindelijk een prachtige tweede plaats behaalde.

Bibliografie:
Zestig dagen 2013
O, o, Olivia 2011
Geloof me maar 2010

Zwart-wit is geschreven vanuit 3 invalshoeken, gezien vanuit Elin van Berkel, haar zus Bibi en de gedachtenstroom van Nick Rijnders.


Nadat de werkzoekende Elin, in haar haast op weg naar een sollicitatiegesprek, Vicky's fiets heeft platgereden met haar aftandse Polo, brengt ze Vicky naar huis in het statige Wassenaar. Hier komt Elin in contact met Nick, de knappe oom van Vicky, en maakt ze kennis met Vicky's opa, Max. Deze laatste raakt onder de indruk van Elin en doet haar kort daarna een riant voorstel om zijn PA te worden, met een topsalaris en luxe auto, waardoor ze dit terstond accepteert. Ze wordt tevens een 'veredelde nanny' om de onstuimige Vicky in de gaten te houden, die een hele foute vriend heeft en daar, tot afgrijzen van haar familie, helemaal van in de ban is.

Elin komt Nick veelvuldig tegen in het familiebedrijf van de Rijnders en voelt zich , tegen beter weten in, enorm aangetrokken tot hem. Ze heeft zich stellig voorgenomen, na een pijnlijk verlopen relatie, zich niet meer in te laten met gecompliceerde mannen. En als Nick iets is, dan is het wel gecompliceerd!

Elin deelt met haar zus Bibi een appartement boven het restaurant van hun ouders. Bibi lijkt een tegenpool van Elin en heeft als stewardess in bijna ieder stadje een schatje. Ze is een levensgenieter pur sang, maar is die levensstijl uiteindelijk wel zo bevredigend voor haar?  Bibi is volgens Elin de vlotte dochter die hun moeders aandacht geniet. Al lezende blijkt dat niets is wat het lijkt.

De cover met de mooie zwart-witte jurk met zwierig uitwaaierende rok licht al een tipje van de sluier dat zwart-witdenken ook losser kan. Dit wordt benadrukt door de knalrode schoenen en rode vlakken tussen de zwarte cirkels, er zijn meer nuances tussen zwart en wit. Nuanceren is noodzakelijk om het leven kleur te geven!

Gillian King beschikt over een vlotte eigentijdse pen en brengt het verhaal, met zowel de hilarische als de serieuzere perikelen erin, prachtig beeldend over. Hierdoor komen de personages, met al hun beslommeringen, tot leven en worden bijna tastbaar. Ze heeft de onderlinge familierelaties (tussen zussen, broers, ouder en kind) en de ontwikkelingen daarin fraai geschetst. Zijdelings komt de hedendaagse problematiek van loverboys en ook het gebruik van drugs om de hoek piepen. Maar zoals het een goede chicklit betaamt, wordt het nergens te zwaar en voert de liefde, met alle strubbelingen daarin, de boventoon.

Ik heb menigmaal zitten schaterlachen om de dolkomische en stuntelige situaties waarin Elin terecht komt en af en toe op mijn lip zitten bijten bij de wat heftigere stukjes. King bewijst hiermee gangbare levensgebeurtenissen goed en luchtig te kunnen verweven in fictie. De mix van liefde en verdriet overgoten met een flinke scheut hilariteit vormt samen een meesterlijke schrijfcocktail die je tot de laatste letter gulzig opslorpt!

Dit is het eerste boek van King dat ik heb gelezen en het smaakt meteen naar meer. Ik ben doorgaans geen grote fan van het genre chicklit, omdat ik het meestal te mierzoet vind. Gillian King heeft mij met Zwart-wit van het tegendeel overtuigd, waardoor ik al uitkijk naar haar volgende boek!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten