vrijdag 23 mei 2014

Recensie Gegrepen - Femke Ekelhof


Genre: non fictie / autobiografie / door haar uitgever aangeduid als 'literaire thriller'
Uitgeverij Van Brug
Uitgave Paperback, 160 blz. en E-book
ISBN 9789065236227 en 9789065238924
April 2014
Dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen van de auteur, waarvoor dank!

AUTEUR
Femke Ekelhof is 32 jaar en woont in Zuid-Holland met haar man en hun 2 kinderen. Ze schrijft op een directe wijze, hoe eng, smerig of aangrijpend ook, en ook de taboes worden beschreven. 'Ik schrijf zoals het echt was/is'. Ze is begonnen met het schrijven van haar eerste boek omdat ze vroeger niet mocht praten, en nu niet meer durfde en kon praten over wat er met haar is gebeurd, hoe zij geworden is, wie ze nu is.


In dit zeer aangrijpende autobiografische verhaal beschrijft Femke haar heftige en ontroerende levensloop na een aanranding en een verkrachting op twaalfjarige leeftijd, dicht bij haar veilige (t)huis. Na de aanranding wordt er op school tactloos met haar omgegaan, ze moet voor de hele klas het verhaal vertellen dat als waarschuwing moet dienen! De verkrachting die enige tijd daarna plaatsvindt probeert ze angstvallig stil te houden, haar (onbekende) verkrachter heeft gedreigd met ergere represailles indien ze erover spreekt, hij weet haar immers te vinden!

Door deze afschuwelijke gebeurtenissen komt er voorgoed een einde aan haar veilige en zorgeloze jeugd! Ze is van nature al een rustig en teruggetrokken kind, maar wordt hierna, verteerd door haar angsten, nachtmerries en beschermende loyaliteit naar haar ouders en haar twee broertjes, een compleet wrak. Femke is zowel fysiek als mentaal nog maar een schim van het gezonde meisje dat ze was. De enige aan wie ze af en toe haar gevoelens toevertrouwd is haar dagboek.

Ze moddert voort en ook de falende diensthulpverlening van de GGZ wordt breed uitgemeten in 'Gegrepen'. Hun bagatelliserende advies niet meer te spreken over het gebeurde werkt uiteraard totaal averechts, met alle gevolgen van dien. Tevens blijft de plaats delict vlak bij haar huis al die jaren haar grootste trigger en ten einde raad besluit ze die te ontvluchten. Maar is dit wel een goede keuze? Zal ze nu in staat zijn los te komen van haar pijnlijke verleden in een nieuw onderkomen? Is ze eindelijk veilig?

Ik heb dit schrijnende levensverhaal in 1 adem uitgelezen. De cover is veelzeggend, daar hoeft niets aan te worden toegevoegd. Het verhaal komt keihard binnen en beklijft.

Af en toe komt het verhaal bijna beschouwelijk over, alsof Femke het over iemand anders heeft tijdens het vertellen. Mijn uitleg hierin is dat dit wellicht te verklaren kan zijn door haar thuissituatie van toen (een gezellig en liefdevol gezin, maar het niet kunnen uiten van gevoelens), het gebrek aan goede begeleiding (niet over het gebeurde praten) en misschien ook wel haar instinctieve beschermingsmechanisme dat haar ervan weerhoudt te dichtbij te komen bij haar gevoel.

Ik bewonder Femke enorm dat ze er uiteindelijk dus toch in is geslaagd die vreselijk heftige tijd te kunnen doorstaan en door te komen. Inmiddels helpt ze anderen door middel van haar website http://doorbreekdestilte.nl, waarop mensen - desgewenst anoniem - hun eigen ervaringsverhaal kunnen insturen. 'Doorbreek de Stilte' als platform komt voort uit de veelvuldige vraag naar steun en kennis.

Ik heb met stijgende verbazing over de falende hulp van de GGZ zitten lezen. De heren en dames 'dienstverleners' mogen zich wel flink achter de oren krabben over hun rol en de tekortkoming in slachtofferhulp en -begeleiding! Ik hoop derhalve dat 'Gegrepen' ook door hen, maar ook door onderwijzers en leerkrachten wordt gelezen en als eye-opener mag dienen! Wellicht dat het een positieve ombuiging teweeg kan brengen in de hulpverlening en -ondersteuning!

Ik vind het ondoenlijk om zo'n heftig verhaal in de bekende waarderingscategorie 1 tot en met 5 sterren weer te geven. Wel kan ik mijn toegekende sterren baseren op haar schrijfstijl, waarin ze, ongenuanceerd  en rauw, haar verhaal heeft durven vormgeven.

Momenteel schrijft ze haar tweede manuscript (On)begrepen, dat ook gebaseerd is op autobiografische gegevens.


 

1 opmerking:

  1. Elke dag raken er mensen getraumatiseerd, maar hoe voelt dat eigenlijk? Gegrepen, de waarheid maar dan rauw.
    http://doorbreekdestilte.nl / http://facebook.com/doorbreekdestilte

    BeantwoordenVerwijderen