woensdag 5 april 2017

RECENSIE ALS WE ELKAAR TERUGZIEN - KRISTIN HARMEL / UITGEVERIJ BOEKERIJ









Kristin Harmel beschrijft in deze roman een intrigerende familiegeschiedenis die zich voor een groot deel afspeelt in het verleden, waarin ze de invloed van Amerika ten tijde van de Tweede Wereldoorlog heeft verweven. Ze belicht het feit dat de huidige generatie Amerikanen geen weet heeft van dit belangrijke stuk geschiedenis, waar Duitse krijgsgevangen in Amerikaanse internerings-kampen gevangen zaten en het personeelstekort moesten opvangen met zware (land)arbeid voor de boeren. Voor deze research kreeg ze de hulp van medewerkers van het kamp Blanding-museum in Florida.

Soms, schrijft Harmel, werden de krijgsgevangenen spontaan verliefd op Amerikaanse vrouwen, met alle gevolgen van dien voor deze verboden liefdes. Dit gegeven heeft ze prachtig meeslepend verweven in deze fictieve familietragedie, die meandert tussen heden en verleden.

De familiegeschiedenis komt kleurrijk tot leven door de openbaring van een mysterieus schilderij. Wanneer Emily, een journaliste die net haar grootste opdrachtgever kwijt is, dit schilderij ontvangt waarop ze haar onlangs overleden oma herkent, besluit ze te achterhalen wie de anonieme afzender is en welke relatie deze met haar familie heeft. De bijgesloten boodschap "Hij bleef altijd van haar houden" intrigeert haar buitengewoon. Wie is die 'hij' en waarom heeft haar grootmoeder er nooit iets over verteld? Ze hadden immers een goede vertrouwensband met elkaar. 

Een fragment uit december 1944 over de jonge Duitse soldaat Peter, gevangene in een interneringskamp in Florida, en de mooie Amerikaanse Margaret Mae Evans:
"Wie had gedacht dat Peter in Amerika zou zijn - verliefd zou worden op Amerika - laat staan verliefd zou worden op een Amerikaanse vrouw met wie hij niet mocht praten?" 
Wanneer Emily met haar onderzoek begint vraagt ze informatie aan haar vader. Deze biedt op zijn beurt zijn hulp aan, maar door hun getroebleerde relatie met hem stribbelt ze tegen. Dit wordt mede gevoed door haar grote loyaliteit naar haar inmiddels overleden moeder. Ook in Emily's recente geschiedenis is er veel heftigs gebeurd, dat ze grotendeels aan opgedane trauma's uit haar jeugd wijt. 

Door allerlei omstandigheden, waarvan de meeste gebaseerd op eigen aannames, zit ze al jaren met een kwellend persoonlijk geheim en een stiekem verlangen naar haar verloren liefde. Emily's zoektocht naar de afzender van het schilderij brengt haar niet alleen op het spoor van haar grootmoeders 'verboden' liefdesleven, maar spiegelt tegelijk haar eigen leven aan dat van haar moeder en oma. 

Kristin Harmel heeft deze roman in mooie beeldende scenes uiteengezet. Ik vind het hierdoor filmisch aandoen, waarbij ik moet bekennen dat de fragmenten in het verleden veel meer gevoel bij mij losmaakten. De tegenwoordige tijd met Emily vond ik van wat lichter kaliber, maar door de intensiteit over het deel van Peter en Margaret wordt het verhaal over de hele linie in balans getrokken. Ik vergat tijdens het lezen dat de tragische geschiedenis fictie was, het nam me volledig in beslag. Een compliment aan de auteur voor deze belevingsoverdracht. 





OVER DE AUTEUR
Kristin Harmel studeerde journalistiek en communicatie en werkte voor o.a. People Magazine. Ze publiceerde eerder twee romans, die bestsellers waren en in vele landen werden vertaald.

BOEKINFO 
Als we elkaar terugzien - Kristin Harmel
Oorspronkelijke titel When we meet again 
Vertaald in het Nederlands door Daniëlle Stensen
Uitgeverij Meulenhoff Boekerij 
Genre Roman
Uitgave Paperback, 384 blz.
Verschenen 15 februari 2017 / Introductieprijs €15,-


4 opmerkingen: