maandag 7 november 2016

RECENSIE CRASH - ELLEN LINA / UITGEVERIJ ELLESSY


Ellen Lina is me als auteur niet onbekend. Eerder genoot ik al van haar mooie romans Ooit zal ik je weer zien en Sky. Haar nieuwste bijdrage in Boekenland is Crash, een crossover liefdesroman met thrillerelementen, die door uitgeverij Ellessy terecht als 'Spannende liefdesroman' is aangeduid. Bij deze roman behoort een originele soundtrack, gecomponeerd én ingezongen door Anouk van der Kemp*, een twintigjarige studente. Je kunt de soundtrack beluisteren via Spotify of iTunes. (zoek op Anouk van der Kemp of op Crash The Book)

Life gets heavier, now an then,
Hits you without stand, 
Gravitiy will pull you down,
When youre to far from the ground
Down Beneath, Crash the Book, The Original Soundtrack.

"BRACE FOR IMPACT"
Deze woorden, die een vreselijk doemscenario inluiden, wil je als passagier in een vliegtuig nooit horen. Maar dat is nu precies wat er gebeurt aan boord van IT642, wanneer het vliegtuig een noodlanding moet maken! De crash als gevolg van een hydraulisch defect kost bijna iedereen, op een aantal personen na, het leven. Onder de overlevenden bevinden zich twee Nederlanders, Anna Kranenburg en Jesse Wilgers, die voor de buitenwereld ogenschijnlijk niks met elkaar van doen hebben.

Ik zeg 'ogenschijnlijk', want niets is wat het lijkt. Wanneer Anna aanschuift bij de Avondshow om als overlevende te spreken over een nieuwe vliegramp, wordt ze door iemand herkend. Dit zet een aaneenschakeling van gebeurtenissen in gang, die daags erna begint met een dreigend en verontrustend telefoontje. 

De boosdoener is Ruben Partier, een naam die Anna in eerste instantie niets zegt. Wie is deze Ruben en wat weet hij precies van wat er zich aan boord van het toestel afspeelde voor de crash? Hij blijkt over veel informatie over haar en de in New York wonende Jesse te beschikken en is onverbiddelijk in zijn eisen.

Anna, die prachtig zingt en gitaar speelt, werkt daarnaast met haar familie in hun leuke Arnhemse kookwinkel. Deels in flashback ontvouwt zich haar levensverhaal en worden personen en plaatsen in perspectief geplaatst. Op de vraag wat haar connectie met Jessie is en of  haar echtgenoot Daan wel weet wie Anna werkelijk is krijg je al lezende antwoorden in dit originele verhaal, dat doorspekt is met muziek.

Het is Ellen Lina weer gelukt een prachtig boek te schrijven met liefde, passie en spanning. En deze keer heeft ze als extra stem heel mooie songteksten, waarmee de sfeer op cruciale momenten in het verhaal extra wordt ondersteund. Ze heeft hiervoor een zeer originele en complete soundtrack met maar liefst negen nummers bij het boek. Ook de insteek voor het verhaal is verre van standaard, ze schuwt geen intense scenes en beschrijft ze met een souplesse die binnen komt en raakt.

Ik moet wel zeggen dat Crash een liefdesverhaal is waar je van moet houden, maar dat geldt eigenlijk wel voor alle boeken. Dit verhaal is complete fictie maar leest door het realistisch beschreven vliegtuigongeluk als waargebeurd. Dit komt doordat Ellen gedegen research heeft kunnen doen via haar man Jeroen, die piloot is. De scene is heel heftig en intens, je moet er tegen kunnen. Beslist niet meenemen als leesvoer tijdens een vlucht, tenzij je kalmeringspillen bij je hebt. Je bent dus gewaarschuwd ;-)

Een leuk klein detail vind ik dat Sky, het personage uit haar gelijknamige roman, even passeert in dit verhaal. Een leuke kwinkslag!
Let op: eerdaags komt een sfeerimpressie van de boekpresentatie van Crash online op mijn blog.

BOEKINFO
Crash - Ellen Lina
Uitgeverij Ellssy
Genre: Spannende liefdesroman
Uitgave: Paperback, 365 pagina's
Verschenen op 5 november 2016


*Anouk van der Kemp is student Podiumkunsten aan het Rijn IJssel in Arnhem en heeft de soundtrack zelf geschreven, gecomponeerd en geproduceerd. Bij alle belangrijke gebeurtenissen in het verhaal hoort een muziekstuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten