woensdag 6 januari 2016

RECENSIE NOOIT MEER REGEN - CARLA DE JONG / BOEKERIJ
 "Indrukwekkend verhaal dat met een bijzondere souplesse is beschreven"
Nooit meer regen gaat om de nalatenschap en het terugblikken op het leven van Jeanne Dufour, de mensen om haar heen en beslissingen die ze in haar leven nam. Ze heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten bij haar tweede echtgenoot Matteo, haar ex-man Callum en hun (stief)zoon Nathan.

Callum en Nathan zijn beide arts. Jeanne was de spil in hun leven en het valt hen moeilijk de draad op te pakken, ze werken harder dan ooit om de dagen te vullen. Ook Matteo worstelt met zijn grote verlies, eenzaam als hij nu is in hun mooie huisje op de dijk.
"Matteo's dagen strekken zich sinds Jeannes dood uit in zinloosheid. Na het avondeten kijkt hij de klok vooruit, tot het tien uur is en hij zichzelf toestaat om naar bed te gaan. Samen gingen ze nooit voor middernacht slapen. ... Zo begint hij elke ochtend opnieuw aan zijn leven zonder haar."
Een halfjaar na haar dood worden ze door de notaris benaderd voor het openen van Jeannes testament. Wanneer Callum een week ervoor een brief ontvangt verdwijnt hij spoorloos. Hij laat Nathan in het ongewisse, die op zijn beurt een zoektocht start met hulp van zijn halfzusje Olivia. Dit openbaart meer dan ze hadden gedacht.

Jeanne, een sterke vrouw met een groot hart, lijkt hen zelfs nog uit het graf te dirigeren en manipuleren. Er ontvouwt zich een familieverhaal dat ontroerend en aangrijpend is. Geheimen komen boven tafel en plaatsen gebeurtenissen en handelingen uit het verleden in een totaal ander perspectief.

In dit filmpje op youtube vertelt Carla de Jong over Nooit meer regen:

Dit verhaal wordt grotendeels verteld vanuit de drie mannen die een centrale rol hebben in Jeannes leven. Wanneer de puzzelstukjes samenvallen wordt er een ontroerende familiegeschiedenis zichtbaar. Maar voordat het zover is lees je over Jeanne, de invloed die ze op haar omgeving en de mensen om haar heen had en haar dappere besluiten.

Dit fictieve verhaal over verlies en verdriet lijkt zo uit het leven gegrepen. Hierbij draait het bij verlies niet alleen om de dood, maar ook om ontrouw, echtscheiding, wegvallen van geborgenheid en zekerheden, vooral voor Nathan die worstelt met de scheiding van zijn ouders. De karakterontwikkelingen zijn fraai vormgegeven, de personages komen gaandeweg tot leven en krijgen vorm en inhoud. Carla de Jong heeft dit indrukwekkende verhaal met een bijzondere souplesse beschreven die noopt tot doorlezen. Wegleggen is geen optie. Met stip een aanrader!

Nooit meer regen - Carla de Jong
Uitgeverij Boekerij
(Meulenhoff Boekerij bv Amsterdam)
Uitgave Paperback, 303 pagina's
2015


Geen opmerkingen:

Een reactie posten