Vraag jij je ook weleens af hoe de adel vroeger at? Als bejubelde keukenprinses, èn fervent liefhebster van romantische historie, fantaseer ik graag over hoe men vroeger leefde, en zeker niet onbelangrijk, hoe men at en dronk. In deze hogere sferen, dromend over vervlogen tijden, probeer ik me voor te stellen hoe het rook in de (adellijke) keukens, hoe het eten smaakte, wat erbij gedronken werd en hoe de gedekte tafels eruitzagen.
Historische (kook)boeken zijn bij uitstek een uitgelezen kans om in die wereld te duiken. Vorstelyk tafelen is er zo een, weer een mooie aanvulling in dit genre waar ik me gretig en gulzig in heb vastgebeten. Hierin brengt Karin Vaneker op kleurrijke wijze vergane glorie tot leven, zowel in de Westerse als niet-Westerse culinaire geschiedenis, met aanvulling van antieke foto's, illustraties, citaten en wetenswaardigheden. Het voelde alsof ik in een tijdmachine stapte en daar was, waar de belangrijke upper-class zich tegoed deed aan hun godenmaaltijden.
"Vouw het boekomslag open en zit aan tafel bij Willem IV van Oranje". Een mooie binnenkomer in dit boek, waarmee de auteur de "burger" in de gelegenheid stelt aan te schuiven bij de adel. Of dek de eettafel eens op klassiek koninklijke wijze, een leuk idee voor een themafeest 'in hogere kringen' kan zomaar ontstaan!
De peperdure ingrediënten en ingewikkelde gerechten (waar een complete keukenbrigade zich over boog) zijn in de loop der tijd gelukkig voor (bijna) iedereen bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar geworden. Toch blijft het heerlijk om in deze sprookjesachtige wereld te duiken om de overdadige sfeer, die helaas ook een blijk van machtsvertoon was (de andere, minder leuke kant van de medaille) op te snuiven. Voer voor de naar kennis hunkerende geest!
Foto-impressie uit Vorstelyk tafelen |
Een niet onbelangrijke bijdrage in de niet-Westerse gastronomie komt uit het Midden-Oosten. Alexis Soyer, die als eerste gerechten met sultanarozijnen, gedroogde witte druiven, waarmee hij kennis maakte in de Sultana-vallei in Turkije, en deze ook in Engeland introduceerde, bracht in 1848 kant-en-klare sauzen op de markt, zoals zijn succesvolle 'Sultana's Sauce'.
Al lezend en kijkend proef je de sfeer en de culinaire gebruiken en tafelmanieren uit de Oude- en Nieuwe wereld en komt het oude Oost en West in geur en kleur tot leven. Last but not least is de bijdrage van Anton Moonen, die met zijn essay 'Een kroon op mijn bord' de lezer zich doet afvragen wel of geen snob te zijn.
"Voor culinaire snobs zou het bijwonen van een kroningsbanket een mijlpaal in hun leven betekenen. Ook al waren het koninginnenpasteitje en de prinsessenboontjes niet te eten."
Natuurlijk weten we dat een tulband meerdere betekenissen heeft, naast oosters hoofddeksel staat het ook voor heerlijk gebak. Het recept voor Moscovische tulband staat, net als overigens alle andere recepten, vertaald in hedendaags Nederlands, zodat het geen probleem hoeft op te leveren om, mits goed uitgevoerd, tot culinaire hoogstandjes te komen. Indiase Maharadja Pillaw, Lady Curzon Soep, Brits Indiase Kedgeree, Consomme Leopold, Duivensoep met rijst en nog veel meer recepten passeren de revue, met zowel Exotische als Nederlandse inbreng. Het kolonialisme heeft er flink toe bijgedragen dat Westerse en Oosterse recepten een huwelijk zijn aangegaan die we vandaag de dag als voor vanzelfsprekend aannemen.
Dit tijdloze boek, dat reeds in december 2016 in KookBoekenland verscheen, is een mooie musthave èn mustread voor de liefhebber van culinaire historie, boordevol interessante materie voor zowel de hobbykok als professionele Chef.
Dit tijdloze boek, dat reeds in december 2016 in KookBoekenland verscheen, is een mooie musthave èn mustread voor de liefhebber van culinaire historie, boordevol interessante materie voor zowel de hobbykok als professionele Chef.
BOEKINFO
Vorstelyk Tafelen, Een Culinaire Wereldreis - Karin Vaneker, met een essay van Anton Moonen
Collation (uitgebracht in eigen beheer)
Genre Kookboek, Geschiedenis, Culinair
Uitgave Luxe uitvoering: met dubbele schutbladen als omslag en een uitvouwbaar stofomslag, 124 pagina’s, geïllustreerd in kleur.
Prijs €27,95
Informatie over en foto's van Karin Vaneker, Anton Moonen en Erwin Slaats zijn via deze link te lezen/bekijken :
Geen opmerkingen:
Een reactie posten