zondag 11 februari 2018

CULIREVIEW VOER VOOR VRIENDEN - EVA POSTHUMA DE BOER / UNIEBOEK HET SPECTRUM / MET WIJNADVIEZEN VAN HAROLD HAMERSMA


Voer voor vrienden, het menuboek voor zorgeloze etentjes heeft een aantrekkelijke cover die bij mij associaties oproept naar een Brocantewoonblad. De sfeervolle foto's met servies in Brocantestijl staan ook in het boek en sluiten mooi aan bij de ongedwongen, zorgeloze aanpak van Eva's recepten/gerechten.

In haar voorwoord staat dat ze houdt van koken, van de voorbereidingen als boodschappen doen, naar de markt, de slager en de slijter.  Maar het laatste niet voordat ze langs is geweest bij vriend Harold Hamersma, bekend wijnkenner die de wijnadviezen bij de menu's in dit boek voor zijn rekening nam. Wanneer de tafel vol staat met schalen eten, iedereen lekker eet en drinkt en verhalen deelt met elkaar, ervaart Eva een ultiem geluksgevoel in haar "underground restaurant" Chez PdeB. Van Miss Eleni, een Griekse vrouw die eenvoudig doch verrukkelijk kookt, leerde ze dat 'afierosi', oftewel toewijding, het geheim is om liefde in het eten te stoppen en over te brengen. 

De recepten zijn in eerste instantie voor zes personen, maar kunnen natuurlijk worden aangepast bij meer of minder eters. De menu's zijn onderverdeeld in de vier seizoenen, waarbij ze start met de Herfst. Ieder seizoen heeft vier menu's die, zoals ik reeds vermeldde, voor de wijnkeuze worden ondersteund door Harold Hamersma. Hij vertelt bij ieder menu iets wetenswaardig over de gekozen wijnen, voor degenen die hem kennen van TV en/of zijn boeken, herkenbaar doordrenkt met zijn bekende humoristische toon. Bijvoorbeeld bij de Dadels met spek bij de winterborrel schrijft hij:
"Bij de dadels met spek gaat een niet al te droge Duitse Riesling de klus klaren. Die heeft het zoet dat lekker tegen de dadels aan schooiert, en de zuren om het spekkie naar het bekkie te zetten."

Zo vertelt Eva tussen haar menu's door over haar oma, die haar zelfs op haar sterfbed nog een leuke tip gaf, die je zelf zult moeten lezen in het boek, want ik verklap niet alles. Naast een tv erfde ze nog een vlekkerig kookboek, waarop haar oma in haar sierlijke handschrift schreef: koken is geen beroep maar een roeping. Wijze woorden die ook weer de afierosi van miss Elena in zich hebben.


Doordat ik de winter nu al zat ben steven ik af op de Lente menu's, allemaal lekker maar bij menu 3 zie ik meteen de zon op tafel: borrel met gemengde noten, vooraf een lekkere Bietjescarpaccio met geitenkaas en daslookolie, hoofdgerecht van Couscous Royale met gegrilde aubergine, knoflookyoghurt en komkommer en als dessert Feestfruit. Ik voel de lente in m'n bol door dit menu dat meteen vrolijk stemt. Alle menu's zijn mooi en goed uitgebalanceerd op elkaar afgestemd, en zijn er zowel met vlees, vis, groenten en fruit. 

Dit boek is een aanrader voor een ieder die graag heerlijk en zonder al te veel poespas lekker en gevarieerd kookt voor familie, vrienden, buren, collega's enz. Het is ook bijzonder toegankelijk voor de beginnende kok. En met de wijnadviezen van Hamersma completeer je als een echte sommelier je diners. Kook met toewijding, eet, drink en geniet ervan!

Eva heeft om het de thuiskok makkelijk te maken bij ieder menu ook een planning staan, waardoor je stressvrij aan de slag kunt. De nadruk ligt natuurlijk op zorgeloze etentjes! Een alfabetisch register helpt om snel te zoeken naar de juiste pagina's.

BOEKINFO
Voer voor vrienden - Eva Posthuma de Boer
Uitgeverij Unieboek Het Spectrum
Genre Kookboek, Eten en Drinken algemeen, Nederlandstalig
Uitgave Paperback, 192 pagina's, met kleurenfoto's, zonder leeslint
Verschenen eind november 2017
Prijs €24,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten