donderdag 29 juni 2017

CULIREVIEW SPICE FOR LIFE - ANJULA DEVI / AERIAL MEDIA COMPANY


Anjula Devi brengt met haar kookboek Spice for life niet alleen ruim honderd van haar Indiase familierecepten onder de aandacht, maar tegelijk ook een mooie ode aan haar overleden vader, met wie ze een bijzonder innige band had. Hij bracht haar de beginselen van het koken met Indiase kruiden en specerijen bij. Jong geleerd is oud gedaan is hier met recht van toepassing! Haar vader maakte toen ze klein was zelfs haar eerste plankje om deeg op uit te rollen, en toen ze uit huis ging sneed hij eigenhandig een mooie houten specerijendabba (doos) voor haar. Ze heeft alles bewaard en gebruikt het allemaal nog steeds, hartverwarmend om te lezen, en het symboliseert heel sterk hun gezamenlijke passie voor eten en mooie producten.

Hun liefde voor gezonde kruiden en specerijen, onderverdeeld in 'hoofd specerijen en verwarmende specerijen' met elk een aparte, speciale functie voor ons lijf, spat uit haar verhalen. In de recepten heeft Anjula dit concept steevast aangehouden en aangevuld met 'natte ingrediënten', waaronder ze olie, verse tomaten, knoflook, uien, gember, pepertjes en verse kruiden schaart.

Ze is haar boek gestart met een brief aan haar vader, waar ik tijdens het lezen een brok van in mijn keel kreeg. Het deed me direct denken aan mijn eigen lieve vader. De nalatenschap van haar vader uit zich niet alleen in kookspullen, maar ook in een zee aan onontbeerlijke kennis die ze toepast om verantwoord en lekker te koken. Het resultaat van deze grootse passie is nu gebundeld in dit prachtige kleurrijke boek, waar je bij de fraaie kleuren foto's bijna de geuren zou kunnen ruiken. Het water loopt me spontaan in de mond bij het bekijken ervan, en het noopt tot zelf koken.

Naast vlees- en visgerechten heeft ze ruimschoots aandacht besteed aan vegetarische gerechten - niet vreemd, want in India wordt er heel veel vegetarisch gegeten - en ook aan lekkere chutneys en pickles. Hier zie je ook wat Engelse invloeden door de traditionele Indiase recepten vervlochten, het beste uit twee werelden gecombineerd tot tongstrelend voedsel.

Uiteraard zitten overal de "juiste" specerijen en verse ingrediënten in verwerkt die ons kunnen helpen gezond te blijven, want dat is het uitgangspunt van Spice for life! Verleidelijke curry's, schotse eieren van vis, kippendijen met granaatappel ... teveel om op te noemen. Indien je van geurig en kleurig gekruid eten houdt, is dit boek een musthave in je keuken.

Anjula zegt o.a. het volgende over haar boek:
"Ik hoop dat je je zult laten inspireren tot het bereiden van heerlijk Indiaas eten, zoals mijn vader mij destijds inspireerde."
Tevens zegt ze dat er geen 'currywetten' zijn, indien je een specerij niet lust kun je die gerust weg laten of vervangen door iets dat je wel lekker vindt. Dit boek is gemaakt om je je eigen unieke specerijenmengsels te laten componeren en te genieten van je eigen Indiase culinaire creaties.

Het is overigens wel raadzaam om een ruime basis aan specerijen en (gedroogde)kruiden aan te leggen in je voorraadkast, voordat je je stort op de heerlijke recepten uit dit boek. Niets is zo vervelend tijdens het koken als misgrijpen. Deze topchef heeft mij bijzonder geïnspireerd om lekker Indiaas te gaan koken voor familie en vrienden. Dit boek gaat niet alleen over lekker eten, maar ook over hoe eten mensen kan verbinden, aldus Anjula. Kook met TLC, zoals haar vader zei: tender, love and care!

Extra's:
Alfabetische register en een verklarende woordenlijst, wel zo handig om deze vertaalslag te kunnen raadplegen. 


BOEKINFO
Spice for life - Anjula Devi
Uitgeverij Aerial Media Company
Uitgave Hardcover met kleurenfoto's, 192 blz.
Genre Culinair / Kookboek Indiaas 
Verschenen april 2017


Geen opmerkingen:

Een reactie posten