zaterdag 3 juni 2017

CULIREVIEW DE MAN DIE KOKEN KAN - WALTER LUITWIELER / AERIAL MEDIA COMPANYWalter Luitwieler is een van de "zeldzame" mannelijke foodbloggers in Nederland (de dames hebben hier nog de overhand). Wel apart als je bedenkt dat bijna alle topchefs mannen zijn. Na drie jaar gepassioneerd online schrijven is nu zijn eerste fysieke kookboek, gelijknamig aan zijn blog De man die koken kan, een feit. Deze leuke naam is ontstaan als grap. Walter bedacht deze met een vette knipoog door het idee dat mannen niet zouden kunnen koken.

Hij vertelt gekscherend dat het koken thuis ook door hem moest gebeuren, want zijn partner is 'de vrouw die niet koken wou ;-) Ik vind deze knipoogjes erg leuk, humor is de jus van het leven!

Maar het is niet altijd lachen geblazen geweest voor Walter. In zijn uitgebreide intro geeft hij een open en eerlijke kijk over zijn leven en hoe hij vanuit zijn dieptepunt uiteindelijk kwam tot zijn grote succes: de totstandkoming van dit boek. Deze persoonlijke aanpak maakt het boek extra fijn om te lezen. 

Je leert Walter beter kennen, evenals het doel van zijn boek. Hierover zegt hij: "Ik wil jou, als lezer, laten genieten van lekkere en verse recepten voor alle dagen en (bijzondere) momenten van de week. Daarmee hoop ik je een praktisch boek te bieden dat je keer op keer uit de kast zal trekken. Niet bedoeld als vulling voor de kast, wel als vulling voor je innerlijke mens."

Zijn boek is duidelijk vanuit dit uitgangspunt ingedeeld, van ontbijt en eenvoudige, snelle en gezonde avondmaaltijden tot aan de bijzondere momenten waarop je meer inzet moet leveren, en dan ook een luxer resultaat mag verwachten. Hier mag je de greep op balans, die hij doorgaans goed bewaakt, los laten en ongegeneerd genieten. Perfect, want het leven is een feest en mag bij tijd en wijle gevierd!
Hiervoor heeft De man die koken kan goed uitgepakt met een keur aan recepten, o.a. Pulled pork uit de oven met heerlijke bbq-saus, zijn ultieme nachoschotel met cheddarsaus, en nog veel meer. Het gebak en desserts komen ook ruim aan bod. Hij heeft ook gerechten waar tegenwoordig wat laatdunkend over wordt gedaan, zoals meatloaf, weer onder de aandacht gebracht. 


Ik vind dit kookboek bij uitstek geschikt voor de beginnende, nog wat onervaren kok, door de recepten die vrij eenvoudig en snel te maken zijn. Perfect voor de drukke werkdagen, zoals Walter zelf benadrukt, en ook perfect voor degenen die nog geen ingewikkelde recepten durven bereiden. Ik denk dat dit boek hierdoor ook voor studenten een mooie handleiding kan zijn om snel en gezond eten op tafel te zetten. De ontbijtrecepten en de avondmaaltijden voor door de week lenen zich hier bijzonder goed voor, en er staan er genoeg met niet al te dure ingrediĆ«nten. 


Extra's
Duidelijke uitleg bij recepten
Icoontje voor de vegetarische recepten
Alfabetische index


BOEKINFO
De man die koken kan - Walter Luitwieler
Uitgever Aerial Media Company
Genre Culinair / Kookboek Nederlands
Uitgave Hardcover met kleurenfoto's, 208 blz.
Verschenen april 2017
ISBN13 9789402601749
Prijs €24.95Geen opmerkingen:

Een reactie posten