vrijdag 30 september 2016

SFEERIMPRESSIE LANCERING LEES.MAGAZINE.BOL / TOLHUISTUIN AMSTERDAM / BOEKENPARADE / JANNEKE SIEBELINK


Lieve lezers,

Afgelopen zondag 25 september was ik in de gezellige Tolhuistuin in Amsterdam bij de feestelijke lancering van het nieuwe online Leesmagazine van Bol. Deze boekenmiddag was gelijk ook de afsluiting van de BoekenParade, in het kader van jaar van het boek, waarin allerlei boekengenres de revue zijn gepasseerd; kookboeken, thrillers, non fictie, young adult ect. Deze middag was tevens via livestream te volgen op facebook, voor degenen die er niet bij konden zijn.

Janneke Siebelink, hoofdredacteur boeken bij Bol, ging in gesprek met zes auteurs die schrijven vanuit verschillende discipline's.
v.l.n.r. Rudolph van Veen, Simone van der Vlugt, Ronald Giphart, Janneke Siebelink, prinses Laurentien van Oranje, Jan Siebelink, Stella BergsmaHet online Leesmagazine van Bol is een nieuw platform dat de vorige site van Bol vervangt. Janneke beklemtoonde dat er nooit genoeg aandacht kan zijn voor boeken. De achterliggende gedachte is dan ook om schrijvers (beter) te leren kennen èn de oorsprong achter hun verhalen.

Eppo van Nispen tot SevenaerEppo van Nispen tot Sevenaer, directeur CPNB èn voorzitter van "Het jaar van het boek", is zeer enthousiast over dit initiatief van Janneke. Hij zei over haar: 'Ze gelooft in de kracht van tekst'. Caspar Klinkhamer

Dit werd ook ondersteund door Caspar Klinkhamer, directeur Bol. Naast verkoopplatform is Bol nu ook een communicatieplatform, met als doelstelling auteurs in contact te brengen met lezers in Nederland en Vlaanderen.


Lezen en leven staan naast elkaar! Er werd opgemerkt dat er nog steeds meer vrouwen dan mannen lezen. Dus kom op mannen ... lees ook een boek! 

Janneke SiebelinkTijdens het gesprek tussen Janneke en haar gasten werd er serieus ingegaan op het nut van schrijven en lezen en vertelden de auteurs welke boeken grote indruk op hen hebben gemaakt. Hun eigen oeuvre passeerde ook dunnetjes  de revue. Het uitgebreide gesprek, waar ik hieronder in vogelvlucht over schrijf, was heerlijk ontspannen door de onderlinge synergie.

Simone van der Vlugt, die al vanaf haar achtste allerlei boeken las en vanaf haar dertiende schrijfster wilde worden, was als kind fan van Thea Beckman en werd het later ook van Hella Haasse. Ze vertelde heel grappig over haar kinderen, ze stopt ze een briefje van tien euro toe om haar boeken te lezen, zo verdienen ze hun extra zakgeld :-)

Simone van der Vlugt en Ronald Giphart
Ronald Giphart liet ons ook lachen toen hij vertelde dat hij een telefoontje kreeg van zijn schoolgaande kind met de hulpvraag om de drie hoofdkenmerken uit één van zijn boeken ... dat vliegertje ging mooi niet op :-) 
Zijn nieuwe boek Lieve is pas uit. Eerder schreef hij ook een kookboek met zijn vrouw, Verrukkelijk. Hij is niet enthousiast over het feit dat vorige week de Bijbel als beste boek werd verkozen. Hij zou eerder kiezen voor Boccaccio, uit de 14e eeuw, waarin de liefde overwint. Hij laat zelf ook altijd de liefde overwinnen in zijn boeken en past flink wat drama toe voor de hoogtepunten. 

Prinses Laurentien zet zich enorm in om het lezen te stimuleren. Ze is de oprichter van Missing Chapter en auteur van Mr Finney, een reeks kinderboeken. Met Jeroen Smits heeft ze nu een boek voor volwassenen uitgebracht, met de blije titel Nog lang en gelukkigHun devies: 'vind het kind weer in je. Wees nieuwsgierig en laat je verrassen'.

prinses Laurentien en Jan Siebelink
Jan Siebelink, over wie de meeste lezers geen uitleg nodig hebben, heeft een flink oeuvre op zijn naam staan. Zijn boek Knielen op een bed violen is recent op het witte doek verschenen en zeer goed ontvangen. Hij vertelde heel fijn over zijn passie voor lezen en literatuur. Ik zou nog uren naar zijn verhalen kunnen luisteren.Rudolph van Veen kennen we allemaal van zijn kookboeken en de populaire Nederlandse kookzender 24Kitchen. Hij heeft reeds 12 boeken uitgebracht. Zijn meest recente is Rudolph en de jonge bakkers, waarin hij een twintigtal jongeren alles heeft laten bakken. Er staat twee keer zoveel tekst in dan anders, omdat er veel meer uitleg bij staat. Ideaal voor kinderen en iedereen die wil leren bakken.Stella Bergsma, de debutante aan tafel, schreef het Pussy album, een controversiële roman die zowel positief als negatief is ontvangen door lezers.  De cover met een roos van vlees deed al veel stof opwaaien, terwijl haar enige doelstelling is om mensen te raken. Ze wil dat haar verhaal aankomt! Ze droeg nog vlot een gedichtje voor waar je spontaan rooie oortjes van krijgt.

Tussendoor las Anne Eekhout, bekend van haar debuut Dogma en haar tweede roman Op een nacht, een column voor.Ter afsluiting was er een geweldige act van een acrobatische man op rolschaatsen die onder begeleiding van ritmische muziek de auteurs nog dunnetjes in het zonnetje zette door teksten uit hun werk voor te dragen. Subliem gedaan, echt heel goede entertainment, klasse!

Toen was het tijd om in de bar te feesten en te genieten van hapjes en drankjes. We gaan drinken zoals alleen boekenmensen dat kunnen, aldus Janneke :-)
Dat liet niemand zich twee keer zeggen!

Het was een top middag en ik heb enorme bewondering voor de soepele flair waarmee Janneke het gesprek heeft geleid. Met een hoofd vol mooie indrukken en een zeer goedgevulde goodiebag namen we afscheid van elkaar.
Dank jullie wel Team Bol en Janneke!

Neem een kijkje op de nieuwe site https://lees.bol.com/nl

Hartelijke groet,
Shyama in Boekenland
4 opmerkingen: