donderdag 14 januari 2016

RECENSIE + VERSLAG MEET&GREET BARTJE BOEMBOE - BART EIJKEN EN JOJO KELLER / AERIAL MEDIA COMPANY


"Authentiek Indonesisch koken geüpgraded naar de tijd van nu"

Dit mooie kookboek met nostalgische uitstraling bevat authentieke Indonesische gerechten zoals de Indonesische oma's ze maakten. Hierdoor moest ik denken aan het onlangs verschenen kookboek van 24Kitchenchef Danny Jansen, 'Zoals alleen oma dat kan'. Oma's recepten blijken hip en trendy te zijn, getuige de opkomst van deze kookboeken.


Bartje Boemboe start met een warming-up van Hans van Walbeek, waarin hij ons onthaalt op een 'schaamteloze egoreflectie' (zijn woorden), een weemoedig 'analyseroersel' over Indië die uit de krochten van zijn ziel komt.


Afgelopen zaterdag, 9 januari, was ik bij boekhandel Van Stockum in Den Haag voor de meet & greet met de auteurs van Bartje Boemboe. Eind december vond de officiële lancering van het kookboek plaats in Amsterdam met een uitgebreide proeverij.

Aangezien de keuken van boekhandel Van Stockum alleen over een magnetron schijnt te beschikken kon er hier geen uitgebreide proeverij worden gehouden. 


Desondanks gaven Bart en Jojo een leuke draai eraan door hun gasten te trakteren op een miniproeverij. Hun befaamde katjangsaus (pindasaus) met kraakverse knapperige kroepoek en de spekkoek smaakten heerlijk. Typisch Indische gastvrijheid, nooit zonder een lekker hapje, al moet er worden geïmproviseerd, geweldig!
Bart en Jojo zijn warme spontane mensen die bevlogen vertellen en spreken over hun kookboek en gelijknamige toko in Amsterdam. Voor actuele openingstijden, af te halen weekmenu's en al hun recente acties kun je ze volgen op hun facebookpaginaIn Bartje Boemboe kom je meer te weten over hen, er staan mooie informatieve stukken over hun eigen geschiedenis en de oorsprong van hun liefde voor Indonesisch eten.

Ze hebben een modern concept dat, anders dan bij de meeste oosterse (afhaal)restaurants, heel transparant is. Dus geen eng luikje waarbij je je afvraagt wat er daarachter gebeurt met je bestelde eten.Hun keuken is letterlijk open, de klant kan zien hoe het eten wordt bereid met de verse boemboe's die ze zelf hebben ontwikkeld met behulp van oude recepten uit de overlevering van hun oma's en ouderwetse kookboeken. Jojo vertelde dat ze bezig zijn met een nieuw idee met een proeverij in hun winkel, waarbij nieuwe recepten door een proefpanel mogen worden beoordeeld. Ik houd me warm aanbevolen als proefpersoon, vooral nadat ik doorkreeg dat ze hun eten niet doorspekken met scherpe pepertjes. Te veel peper verdooft mijn smaakpapillen waardoor andere subtiele smaaktonen vervagen. Ik vind het juist bijzonder lekker om diverse nuances en kruiden te proeven.

In hun kookboek en winkel zul je de in Nederland bekende en populaire rijsttafel niet aantreffen. Ze gaan, heel handig en overzichtelijk, uit van 10 menu's met een voorgerecht, een mooi uitgebalanceerd hoofdgerecht van rijst met verschillende bijgerechten en een toet (dessert).

"Wij van Bartje Boemboe houden niet zo buffetten en rijsttafels. De rijsttafel is waarschijnlijk ontstaan uit een selamatan, een Indisch feestmaal. Bij een selematan kwamen er minimaal 43 gerechten op tafel. Deze gerechten waren niet streekgebonden; ze kwamen van heel Indonesië. Combinaties van vis en vlees, de 'surf & turf' avant la lettre, maar wel met samenhang: de gerechten hadden altijd een goede balans tussen zoet en zuur."

Achter in het boek staan hun 10 boemboe's voor de menu's afgebeeld onder het kopje 'Koken met een schaar'. Makkelijker kunnen ze het de (thuis)chef niet maken, hun menu's zijn compleet met een passende wijnsuggestie door sommelier Robert Pham. In het boek leggen ze ook uit hoe je de boemboe's zelf kunt maken, een leuke uitdaging voor de meer ervaren kok.

Ik vind dit een prachtig allround boek waarin aan alles is gedacht, voorzien van handige tips en tricks. Authentiek Indonesisch koken geüpgraded naar de tijd van nu

Zaterdag waren er verse boemboe's te koop, ik heb er drie gekocht. Binnenkort ga ik er thuis mee aan de slag om een heerlijk menu te bereiden, hmmm.  

Hartelijke groet!
Shyama in Boekenland


Bartje Boemboe - Bart Eijken & Jojo Keller
Uitgever: Aerial Media Company
Uitgave: hardcover, 196 pagina's
December 20152 opmerkingen:

  1. De titel is een beetje nou ja, maar de inhoud geweldig als ik je recensie lees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het verhaaltje in het boek verteld Bart Eijken waarom hij Bartje Boemboe wordt genoemd. Heel leuk en dan snap je de titel en de naam van de toko :-)

      Verwijderen