donderdag 26 juni 2014

Recensie De trap naar de hemel - Susanne Koster


Genre: Young Adult Thriller
Uitgever: aquaZZ Arnhem (reeds eerder uitgegeven bij uitgeverij Sjaloom) 
Paperback, 191 blz.
2014
AUTEUR
Susanne Koster is op 23 november 1957 in Scheveningen geboren. Ze is getrouwd en heeft drie dochters. In 1993 werd haar eerste korte jeugdverhaal gepubliceerd in een debutantenbundel. Daarna heeft ze nog korte verhalen geschreven voor een lokaal televisiestation. 'Zwarte lieveling' was haar eerste echte jeugdroman, daarna volgden 'Dertien' en ‘Macho’s en mietjes’. Vervolgens heeft ze ook daar het roer omgegooid. Van realistische jeugdromans is ze overgestapt naar psychologische thrillers. 

BIBLIOGRAFIE
 - 1995 Zwarte lieveling (Uitgeverij Sjaloom)
 - 1996 Dertien (Uitgeverij Sjaloom)
 - 2000 Macho's en mietjes (Uitgeverij Sjaloom)
 - 2004 De trap naar de hemel (Uitgeverij Sjaloom, vertaald in het Duits als Flammenkuss)
 - 2006 Een bed van rozen (Uitgeverij Sjaloom)
 - 2010 Slaap lekker (Uitgeverij Sjaloom)
 - 2011 Achtergelaten (Uitgeverij Holland)

Couplet van Stairway to heaven, Led Zeppelin, vertaald door Susanne Koster.
Er is een dame die zeker weet dat alles
wat glimt van goud is.
En ze koopt een trap naar de hemel.
En wanneer ze er is weet ze
dat als de winkels dicht zijn
zij met één woord kan krijgen waarvoor ze kwam.

De trap naar de hemel gaat over Marika, een puber die net herexamen MBO toerisme heeft gedaan en een lange zomer voor zich heeft. Haar beste vriendin is Karin, met wie ze altijd veel plezier heeft en al haar geheimen deelt. Ze is daar graag, bij Karin thuis is het een gezellige boel, in tegenstelling tot bij haar. Marika is behoorlijk zelfstandig voor haar leeftijd, haar moeder is een hardwerkende advocate en haar vader werkt veel in het buitenland. Ze ervaart de liefde van haar overbezorgde moeder vaak als verstikkend. Van haar vader, die alleen in de weekeinden thuis is en daardoor misschien relaxter, kan ze veel meer hebben.

Nadat het uit is met haar (school)vriendje, maakt ze op een ongewone manier kennis met de 23 jarige knappe en excentrieke Martijn. Hij rijdt in een stoere zwarte Golf GTI en is altijd in het zwart gekleed, compleet met zwarte sporthandschoenen, ondanks de zomerwarmte. Hij duikt overal op waar ze is en wil haar graag beter leren kennen. Langzaam maar zeker raakt ze in de ban van hem.
Mysterieus en gevoelig. Een mooiere combinatie kon ze niet bedenken.

Marika wil niet meer met haar ouders op vakantie en krijgt via Martijn een vakantiebaantje aangeboden als verzorgster voor zijn hulpbehoevende oma Roos. Ze besluit, op stevig aandringen van hem, op het aanbod in te gaan. Is dit wel verstandig? Ze vindt hem steeds ondoorgrondelijker, hij laat nauwelijks iets los over zichzelf, zijn familie en zijn overleden moeder. Martijn zegt dat één woord van Marika voldoende is om alles voor haar te doen, mits ze haar nieuwsgierigheid kan bedwingen! Kan ze dat?

Susanne Koster heeft met dit verhaal een heerlijke spannende Young Adult thriller geleverd die vanaf de eerste bladzijde pakt en boeit tot het einde. Ze heeft de spanning vloeiend opgebouwd en tijdens het lezen kruipt er een onheilspellend gevoel van dreiging en angst onder de huid, waardoor De trap naar de hemel een regelrechte pageturner is! Het zal ook voor volwassenen niet moeilijk zijn zich in te leven in deze Young Adult thriller, het is geenszins kinderlijk of saai.

Koster heeft zich bijzonder goed verplaatst in het pubermeisje Marika en de gevoelens van de zestienjarige helder en treffend beschreven. Ze heeft een mix van onderwerpen als verliefdheid, zorg, verlies, verdriet, toewijding, mysterie en zelfs geweld indrukwekkend verweven in dit compacte verhaal. Aan het eind wordt de keuze voor de cover en titel duidelijk. Ze dekken de lading volkomen, erg goed gedaan!

Dit is de eerste Young Adult thriller die ik heb gelezen voor mijn blog en is me boven verwachting erg goed bevallen. Ik dank Susanne Koster voor het toezenden van dit recensie-exempaar, waar ik enorm van heb genoten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten