"Onderhoudend, vloeiend, intelligent en spannend"
Dit tweede deel uit de Rydertrilogie start met een heftige flashback uit Ayesha Ryder's verleden. Deze midden-Oostendeskundige is op een feestje waar ze net het George Cross - de hoogste burgerlijke onderscheiding van het Verenigd Koninkrijk - uitgereikt heeft gekregen door de koningin voor haar cruciale rol bij het ontstaan van het Heilige Land.
Tijdens die bijeenkomst wordt ze benaderd door Diana Longshore, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Een museumcurator heeft iets ontdekt dat zou kunnen leiden naar de kostbaarheden die de Britten in 1812 bij de plundering van Washington hebben gestolen. Derhalve verzoekt ze Ryder de zoektocht naar de artefacten uit de Amerikaanse geschiedenis op zich te nemen. Ryder, die bijna al haar tijd steekt in de zoektocht naar de Ark des Verbonds en daar niet van wil worden afgeleid, laat zich ondanks haar lauwe enthousiasme overhalen.
Wanneer de betreffende museumcurator vermoord wordt krijgt Ryder daar de schuld van. Ze slaat op de vlucht en lijkt slachtoffer in een complot te zijn geworden. Die slachtofferrol past Ryder niet en ze zet alles op alles om de waarheid boven tafel te krijgen. Het gevolg is een aaneenschakeling van spannende scènes. In de tussentijd heeft ze steeds last van nare flashbacks die haar uit haar evenwicht dreigen te brengen en wordt ze ook letterlijk geconfronteerd met haar verleden. Lukt het Ayesha Ryder licht te werpen op de duistere zaken? En wat is de rol van de Ark des Verbonds hierin?
Wederom heeft Nick Pengelley me enkele uren weten te onderhouden met dit intelligente en spannende verhaal. Zoals ik al in mijn vorige recensie schreef weet Pengelley waar hij over schrijft, zijn research is gedegen en maakt dat je dit fictieve verhaal voor waar zou kunnen aannemen.
Om misverstanden dan ook uit te sluiten staat er voorafgaand aan het verhaal deze aantekening:
"Ryder. Gestolen erfgoed is fictie. De personen, plaatsen en gebeurtenissen die erin worden beschreven, zijn hetzij ontsproten aan de verbeelding van de auteur of worden opgevoerd in fictief verband. Elke gelijkenis met historische gebeurtenissen, bestaande plaatsen en zowel dode als nog levende personen berust op toeval."
Gestolen erfgoed leest vloeiend met een goed opgebouwde spanning. Pengelley laat de lezer direct verlangen naar het sluitende deel van de trilogie door een tipje van de sluier te lichten aan het eind van het boek: "De Maltese Falcon. Zegt dat je iets?" ...
Mijn nieuwsgierigheid is evenals die van Ayesha Ryder gewekt. Ik kijk al uit naar het derde deel! Schiet dus alstublieft op met schrijven meneer Pengelley.
Ryder. Gestolen Erfgoed - Nick Pengelley
Oorspronkelijke titel: Ryder. American Treasure
Vertaald uit het Engels door Erica Feberwee
Uitgever : WPG uitgevers België
Uitgave : Paperback, 335 pagina's
2015
Eerder dit jaar heb ik het eerste deel van Ryder gerecenseerd. Klik hier voor de recensie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten