donderdag 3 mei 2018

REVIEW THUIS IN PLANTEN - JASON CHONGUE / UITGEVERIJ GOOD COOK


Er is geen ontkomen meer aan, de Urban Jungle stijl is helemaal doorgedrongen in onze huizen en overal zichtbaar. Planten zijn hipper dan ooit en winkels, tuincentra etc. staan niet alleen vol met de meest mooie exemplaren, maar ook met allerlei leuke hebbedingen met botanische afbeeldingen. Ik ben zelf al een tijd in de ban van onze groene vrienden en omarm deze revival met enthousiasme. De tijd van een paar plantjes op de vensterbank is passé, een veelheid aan planten, inclusief mooie accessoires als potten, manden, gieters etc. zijn inmiddels tot heus woonobject verheven.

Maar wat moet je nu als je ook een urban jungle thuis ambieert, maar geen kaas hebt gegeten van bijv. de verzorging van planten, of waar ze het best kunnen staan in je huis en hoe je ze het mooist tot hun recht laat komen? Geen paniek, er is naast allerlei goede info op internet de laatste tijd een mooi aanbod aan nieuwe botanische boeken die, naast hun mooie binnenkijkers, ook perfect als vraagbaak fungeren. Zo ook het nieuwe kleurrijke plantenboek Thuis in planten van Jason Chongue, met als ondertitel Creëer je eigen urban jungle.De in Melbourne geboren Jason Chongue is architect, interieurontwerper en plantenkweker. Een van zijn kenmerken is het verbinden van binnen en buiten met levend groen. Hij vormt de helft van The Plant Society, een online netwerk voor tuinders dat informatie biedt over allerlei soorten planten en hoe ze te verzorgen. Zijn liefde voor groen uit zich onder meer in zijn grote verzameling unieke planten, die hij heeft zien veranderen in een persoonlijke stedelijke oase (urban jungle). Design Sponge heeft hem als een van dé top 10 te volgen Instagrammers over planten genoteerd.

Heel geruststellend vertelt hij dat je niet geboren wordt met groene vingers, maar dat je dat geleidelijk ontwikkelt, oefening baart kunst! Ook geeft hij waardevolle (beginner)tips, tot aan de keuze van makkelijke planten om laagdrempelig te starten. En uiteraard zal niet iedere plant het geweldig doen bij je, het blijft experimenteren. Naast informatie en voorbeelden over het juiste gereedschap, potten voor vermeerderen op water en in aarde, verpotten en stylen met planten in diverse ruimtes in huis, heeft hij een plantenencyclopedie opgenomen in zijn boek. Hierin staat heel overzichtelijk uitgelegd onder welke omstandigheden de betreffende planten het best tot hun recht komen, met vermelding van de moeilijkheidsgraad en een toelichting over de betreffende plant.

Hij behandelt ook plantenproblemen (met licht, voeding, water, temperatuur) en geeft voorbeelden hoe je deze kunt herkennen. Plantenziekten en plaagdieren, en hoe je deze te lijf kunt gaan met zelfgemaakte pesticide en fungicide (met recepten!) komen ook aan bod. Kortom, wil je starten met een urban jungle of ben je al aardig op weg maar wil je meer informatie? Dan is dit boek beslist een aanrader. Daarnaast is het een mooi boek om op je koffietafel te lagen liggen. Kijk niet vreemd op als je bezoekers ook aangestoken worden met het plantenvirus!

BOEKINFO
Thuis in planten, creëer je eigen urban jungle - Jason Chongue
Oorspronkelijke titel Plant society
Vertaling in het Nederlands door Renate Hagenouw
Uitgeverij Good Cook B.V.
Genre Botanisch / Planten / Urban Jungle
Uitgave Hardcover, met illustraties en kleursnfoto's, 192 blz.
ISBN 9789461431868
Verschenen april 2018
Prijs €21,95Geen opmerkingen:

Een reactie posten