zaterdag 27 september 2014

Recensie De Tussenkomst - Joris van Os


Intelligent en tragikomisch verhaal boordevol obsessieve liefde, wanhoop en waanzin, opgevoerd tot een verrassend onverwachte climax.Paul Kastelein is hoogleraar Planologie met vervroegd emiraat, 61 jaar en woonachtig in Amsterdam. Fotografie is zijn hobby, naast het verzamelen van zeldzame foto's maakt hij iedere dag een foto van hetzelfde (straat)beeld vanuit zijn raam.
De rite, de dagelijkse herhalingen van dingen die het leven zin geeft. Als planoloog heeft hij een aversie tegen onevenwichtigheid.

Paul heeft een nogal stevig verankerd negatief zelfbeeld en is er niet in geslaagd een succesvolle relatie aan te gaan. Zijn contacten met vrouwen ontsporen nog voordat ze goed en wel zijn begonnen. Hij mist de fijngevoeligheid zich als potentiële partner te presenteren, zijn pogingen werken averechts. Na de zoveelste mislukte poging legt hij zich erbij neer.
Zijn bestaan is als een jas die hij nooit mooi heeft gevonden, maar die hij na al die jaren comfortabel is gaan vinden.

Hij wordt met een ruk uit zijn lethargische stemming getrokken als hij de nieuwe benedenbuurvrouw ziet. Deze Hella maakt zoveel indruk op hem, dat hij besluit haar op alle mogelijke manieren naar zich toe te trekken, ook al is ze zich daar niet van bewust. Hij voert bijzondere gesprekken met haar over spiritualiteit en flow, waarin beide begrippen door hen vanuit een andere invalshoek bezien worden, maar veel overeenkomsten hebben. Aangemoedigd door haar interesse in bijgeloof gaat hij ervan uit dat er enige kans is om Hella verliefd op hem te laten worden en bedenkt een ludiek plan, doorspekt van voortekens voor haar. Waartoe zal dit leiden en komt Paul's grootste wens, Hella veroveren, uit? Zal het zijn lot of noodlot worden?

De Tussenkomst schetst een tragikomisch beeld van een alleenstaande man die na zijn universitaire loopbaan in een impasse is geraakt. De weggevallen structuur zou hij dolgraag willen ondervangen door een relatie met de mooie Hella. De diepgewortelde hunkering naar liefde vanuit verstilde eenzaamheid leidt tot een wanhoopsdaad met ongekende gevolgen. Hoe ver kun je gaan om iemand van je te laten houden? De verregaande vreemde capriolen die Paul uithaalt om Hella van hem te laten houden, wekken - ondanks het absurde - sympathie bij mij. Zou er bij mij in de straat ook zo'n eenzame persoon wonen? Ik zal eens extra goed opletten!

Joris van Os heeft zich in De Tussenkomst royaal bediend van erudiet taalgebruik. Voor de doorgewinterde lezer geen probleem, voor de minder ervaren lezer wellicht een klein obstakel, waarbij woordenboek of internet hulp kan bieden. Ik moest even in het verhaal komen, maar daarna pakte het enorm. Dus beste lezers, zeker doorlezen als je hetzelfde meemaakt als ik. Naar mijn smaak zeer verrassend en de moeite waard!

De tussenkomst is een vernuftige roman waarin Joris van Os op originele wijze  en met een verfijnde zweem humor de flinterdunne scheidslijn tussen liefde en obsessie, alsmede wanhoop en waanzin neerzet.Genre: (psychologische) roman
Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks
September 2014
Hier te bestellen
Eerder van hem verschenen: De angstjager
2 opmerkingen: