vrijdag 12 september 2014

Blogtour Recensie Ademhalen - Lucy ClarkeIk heb Ademhalen vooruit mogen lezen voor Uitgeverij A.W. Bruna in het kader van dit blogtournee, waaraan ik samen met negen andere boekbloggers meedoe. Erg leuk om hieraan deel te mogen nemen, mijn dank hiervoor aan de uitgever!
Eva en Jackson zijn amper twee jaar met elkaar getrouwd wanneer het noodlot toeslaat. Jackson komt op een ochtend niet meer terug na het vissen op een Engels strand. Hij schijnt van een klif te zijn gevallen en verdronken. Eva is radeloos en kan het niet verkroppen. Ze kent de vader van Jackson nog niet persoonlijk, alleen uit Jackson's verhalen en briefwisseling. Omdat ze graag meer te weten wilt komen over Jackson, reist ze af naar zijn thuisland Tasmanië, een eiland in Australië, om zijn vader te ontmoeten.
Tot haar verbazing ontdekt ze daar dat Jackson een broer heeft waar hij nooit over gesproken heeft. Deze broer, Saul, is niet blij met de komst van Eva en probeert haar zo snel mogelijk weg te krijgen van het eiland. Maar Eva is vastbesloten meer over het verleden van haar man te weten te komen en blijft. Haar beste vriendin steunt haar door dik en dun en bezoekt haar op het eiland. Eva en Saul gaan langzaam beter met elkaar om en praten steeds vaker over Jackson. Saul neemt zelfs de moeite en tijd om haar te leren duiken en de wonderlijke wereld onder water te aanschouwen. Eva komt er steeds meer achter dat ze Jackson niet zo goed kende als ze dacht. De waarheid die langzaamaan ontrafeld wordt, zorgt voor een nieuwe schok voor Eva. 

In dit prachtige meeslepende verhaal is het verdriet waarmee de jonge weduwe Eva te kampen krijgt zéér pakkend en voelbaar gevat. Ze kan de dood van haar geliefde niet accepteren en zich niet neerleggen bij de feiten. Haar verdriet en haar wanhopige zoektocht naar bewijs en antwoorden maken Ademhalen tot een verhaal dat je in één adem uitleest. 

De lichte spanning en intriges die broeierig meedeinen, verscherpen de aandacht en geven een extra dimensie. Derhalve dekt de goedgekozen benaming 'spannende roman' de lading volledig. De cover en de titel passen uitstekend bij dit verhaal. Ademhalen kan op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. Het verstikkende verdriet dat Eva doet snakken naar adem, waarbij ze het gevoel heeft dat ze erin verdrinkt. Daarnaast het leren ademhalen voor het duiken om lang zonder zuurstof onder water te blijven. Maar zeker ook het overeind blijven door adem te halen terwijl je hele wereld om je heen instort. Het stemt tot nadenken!

Ademhalen is een avontuurlijk en prikkelend verhaal over diepe liefde en warme vriendschap, trouw en verraad, verlies en verwerking, loslaten en herpakken. Het laat de donkere kant van blinde liefde zien en waartoe dit kan leiden. List en bedrog kunnen alles kapot maken en alles in een ander perspectief plaatsen. Hoe ga je daarmee om als het je overkomt? In ieder geval blijven ademhalen!

Lucy Clarke schreef eerder Nachtzwemmen. Mijn kennismaking met haar schrijfstijl door het boek Ademhalen is goed bevallen, ik wil nu spoedig ook haar eerste boek lezen. Ze beschikt over een vlotte, beeldende schrijfstijl die prettig en soepel leest. Het einde laat nog heerlijk wat aan de verbeelding van de lezer over en past prima bij dit verhaal. Ik mijmerde dus nog even door nadat ik het boek had dichtgeslagen ...!


GEGEVENS
Genre              :  Spannende Roman
Uitgever          :  A.W. Bruna
Omvang          :  374 blz. Paperback en e-book
ISBN               :  978 94 005 0177 5
ISBN (e-book) : 978 90 449 6847 7
Uit het Engels ' A single breath' vertaald door Guus van der Made


1 opmerking: