dinsdag 26 augustus 2014

Recensie Het Rosie Project - Graeme Simsion



Leukste autist op aarde zoekt passende wederhelft!



Het Rosie Project was vorig jaar een enorme 'hype' en ik wilde het ook graag lezen. Derhalve, na vaak erover gesproken te hebben, lag het met Kerst mooi ingepakt onder de boom. Tot mijn spijt, uiteraard achteraf bezien, heb ik het 'laten liggen' tot vorige week.


Don Tillman, autistisch, en Universitair docent Genetica heeft twee vrienden, Gene en Claudia. Dat is al heel wat voor hem, want door zijn autisme en het daaraan gerelateerd gedrag komt Don vreemd over op de buitenwereld, die weer heel vreemd is voor hem. Don vindt dat het tijd wordt om een echtgenote te zoeken en stelt derhalve een zestien pagina's tellende vragenlijst op. Dit leidt tot de meest bizarre en geinige ontmoetingen en situaties, die zo droog zijn beschreven dat ze juist daardoor enorm hilarisch zijn.

Don komt, per abuis, in contact met Rosie Jarman, die op haar beurt haar eigen zoektocht heeft, namelijk het vinden van haar biologische vader. De moeder van Rosie nam het blijkbaar niet zo nauw met haar relaties, dus er staat Rosie een flinke klus te wachten om hier achter te komen. Don besluit haar te helpen en samen storten ze zich vol enthousiasme op hun queeste, die niet zo vlekkeloos verloopt als gedacht.

Graeme Simsion heeft het syndroom autisme luchtig verweven in dit verhaal, waarbij deze sociale handicap eerder aandoenlijk dan als lastige stoornis overkomt. Ik vind Don de leukste fictieve autist ooit, ben echt van hem gaan houden tijdens het lezen. Simsion heeft hem zodanig tot leven gewekt dat hij bijna aaibaar is geworden, Don is echt een persoon geworden die je zo voor je ziet, in al zijn goedbedoelde onhandigheid en gestuntel. 

Ik las het in één adem uit, wat een verrukkelijk verhaal! Er valt veel tussen de regels door te lezen, waardoor het een extra dimensie krijgt en veel meer is dan alleen leuk.

Rosie wandelt nietsvermoedend Don's geordende leventje in en gooit het, al dan niet bewust, compleet overhoop. Don, die enorm hangt naar structuur en orde, snapt zelf (nog) niet waarom hij alles oogluikend toelaat. Simsion heeft dit alles op ontroerende en hilarische wijze meesterlijk samengepakt in Het Rosie Project.

Uiteraard is het verhaal enigszins voorspelbaar, maar het is duidelijk dat het niet gaat om de spreekwoordelijke eindbestemming van de reis, maar de weg ernaar toe! De ontmoetingen en belevenissen zijn verre van standaard. Don en Rosie maken de meest rare en ondenkbare avonturen mee. Bijvoorbeeld die waarbij Don halsoverkop uit een gebouw vlucht door langs een muur omlaag te klauteren, terwijl een menigte daaronder vol afschuw de adem inhoudt uit angst dat hij valt. Of de scene waarbij de dresscode in een chic restaurant het dragen van een jasje verplicht en Don van mening is dat zijn superlichtgewicht fluorescerende jas helemaal volstaat. De scene die hierop volgt waarin Don zich genoodzaakt ziet een aikidogreep toe te passen op de portier ... hier moest ik ook even stoppen met lezen om mijn lachen te bedaren, zodat ik weer geconcentreerd verder kon lezen.

Doordat ik beeldend lees heb ik deze pageturner als een  film voor me gezien. Hierdoor heb ik er extra van genoten.

Ik ben ontzettend blij dat ik twee kaarten heb mogen winnen via LS Amsterdam voor de bijeenkomst met Graeme Simsion in Amsterdam, aanstaande vrijdag 29 augustus 2014. Hij zal worden geïnterviewd door de bekende Nederlandse schrijfster Marion Pauw. Na afloop is er gelegenheid tot signeren, dus mijn exemplaar van Het Rosie Project gaat mee. Tevens krijgen de genodigden een preview van het vervolg, Het Rosie Effect, ben nu al nieuwsgierig ernaar! Het aftellen naar vrijdag is begonnen ... 




BOEKINFO
Genre:     Roman
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V., Amsterdam
Uitgave:  Paperback, 332 pagina's
2013


3 opmerkingen:

  1. Leuk hè , dat we vrijdag daarnaar toe gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik las je recensie rond middernacht op mijn iPhone en kon niet reageren, grrrrrr. Ik heb genoten van je mooi recensie Shyama en zo herkenbaar, dit boek heeft bij mij heel lang op mijn e-reader gestaan voordat ik het eindelijk eens ging lezen, wat jij zegt, zo suf dat het dan zo lang duurt en je er achteraf zo enorm van genoten hebt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie recensie ! Lijkt me een mooi, ontroerend en humoristisch boek waarbij het autistisch zijn wel wordt belicht....duidelijk weergeeft wat het inhoudt zonder dramatisch over te komen. Mij allerbeste vriendin heeft een kleindochter met autisme en als ik soms de verhalen hoor.... Maar ...ze heeft ook talenten die ze gebruikt en hoe ! Zou een mooi boek zijn voor mijn vriendin.

    BeantwoordenVerwijderen