zondag 31 mei 2015

DE AVOND VAN HET SPANNENDE BOEK - Amsterdam 28 mei 2015Dit jaar was 'De Avond van het Spannende Boek' niet voor een breed publiek toegankelijk, tot teleurstelling van veel thrillerlezers. De organisatie had ervoor gekozen het programma compacter te maken met schrijvers en een selectie genodigden. Ik kreeg twee entreekaartjes via het CPNB voor deze avond in Amsterdam op donderdag 28 mei. Samen met mijn man Frank en vriendin/collegablogger Connie Flipse en haar man Jeroen (die ook twee kaartjes hadden) gingen we ernaartoe.

Het programma startte om 20.00 uur, maar de toegang was al een half uur eerder mogelijk in Lab111, een voormalig Pathologisch Lab in Amsterdam. Het was onduidelijk of er sprake was van een dresscode, volgens de mensen van 'de Pers' was die 'feestelijk blauw', maar op mijn kaart stond niets vermeld. Het gevolg was dat een deel van de gasten in blauwe kleding kwam en de rest, waaronder ik, doodleuk in andere kleuren. Hierdoor was het buiten al meteen een vrolijke boel toen we elkaars kleding bekeken.

De 'agente'


Alle gasten mochten over een rode loper, waar een 'agente' de gasten inspecteerde op de dresscode en ons met een flinke knipoog doorliet. Binnen was het al een drukte van jewelste en erg leuk om zoveel bekende gezichten te zien. Als aperitief werd er blauwe prosecco geschonken, het zag er fraai uit, maar of het smaakte weet ik niet, ik heb me er niet aan gewaagd.

Isolde Hallensleben
De presentatie was in handen van Isolde Hallensleben. Ze deed het ontzettend fraai en sfeerverhogend, de propvolle zaal genoot zichtbaar. De geanimeerde avond werd omlijst met onheilspellende muziek als uit een spannende politiefilm á la Baantjer, best wel komisch. 

Isolde had een leuk interview met Marion Pauw, de schrijfster van de literaire thriller 'Grijs Gebied'. Dit boekje wordt in Juni - Maand van het Spannende Boek aangeboden door boekhandels bij besteding vanaf €12,50. 

Isolde in een interview met Marion Pauw
Daarna werden de genomineerden voor de Gouden Strop 2015 en de Schaduwprijs 2015 geïnterviewd en bekendgemaakt.


Isolde in gesprek met de genomineerden voor de gouden strop


Isolde in gesprek met de genomineerden voor de schaduwprijs


De Winnaar van de Gouden Strop 2015Jo Claes met 'De Mythe van Methusalem'
Claes ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Laetitia Griffith. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van € 10.000,- verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel.

Jo Claes ontvangt zijn prijs van Laetitia Griffith

De jury over de winnende thriller: ‘Jo Claes heeft, door gebruik te maken van een aantal klassieke elementen van de triller, het verhaal intelligent, spannend, met veel vaart en beeldend beschreven.’ 


De winnaar van de Schaduwprijs 2015 
René met zijn gewonnen schaduwprijs

René van Rijckevorsel met 'Tunis'
De Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, werd voor de 20ste keer uitgereikt en ging naar Tunis van René van Rijckevorsel (Cargo/Bezige Bij). Van Rijckevorsel ontving een geldbedrag van € 1.000,- en een kunstwerk van Daan Jippes. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs(GNM).
Na de uitreikingen was er tijd voor een gezellige borrel waar de drank rijkelijk vloeide en de bitterballen royaal langskwamen. Ik vond het heel bijzonder om deel te mogen uitmaken van het gezelschap. 

Boeken en drank gaan hand in hand

Thuis aangekomen overhandigde Frank me een exemplaar van Grijs Gebied, die daar werd uitgedeeld. Hij had onopvallend een exemplaar voor me laten signeren door Marion Pauw. Een leuke verrassing aan het einde van een gezellige avond.

5 opmerkingen: