Lieve lezers,
Op 16 oktober a.s. verschijnt de nieuwe thriller van Michael Berg: Broertje. Dit heuglijke feit werd gisteravond ( donderdag 5 oktober) bij uitgeverij Overamstel in Amsterdam gevierd met een 'proof party', waarbij exclusieve genummerde en gesigneerde vooruitexemplaren klaarlagen voor de groep genodigden. Ik vond het bijzonder fijn dat ik er samen met mijn man Frank, die de foto's heeft gemaakt, bij kon zijn.
In de ontvangstruimte met bar stond een diversiteit aan heerlijke pizza slices en drankjes klaar. Al genietend van het eten en drinken was er voldoende tijd om kennis te maken en/of oude bekenden te begroeten en bij te praten. Erg leuk, want zet een paar auteurs, boekbloggers, boekhandelaren en medewerkers van een uitgeverij bij elkaar en er ontstaat direct een magische chemie. Soort zoekt soort en het voelde alsof ik in een warm bad werd gedompeld, wat extra benadrukt werd door de warme gastvrijheid die eigen is aan het team van Overamstel!
Op de bovenverdieping van de uitgeverij, waar een enorme comfortabele chesterfield staat, vond het "officiëlere" gedeelte plaats. Isa Maron, bekend Nederlands auteur van o.a. haar recente serie De Noordzeemoorden, had onze aandacht met haar verhaal over psychopaten, spanning en 'de schaal van het kwaad'. Hier had ik nog niet eerder van gehoord, maar het bestaat echt.
De schaal van het kwaad komt uit de koker van de Amerikaanse forensisch psychiater Michael Stone van Columbia University. Hij heeft dit ontwikkeld om te proberen om de gedachten en motivaties van psychopaten en hun handelingen te begrijpen, en tevens ook onderzoek te doen naar hun familiegeschiedenissen voor verdere aanwijzingen.
Hij heeft 3 gradaties:
• Verdedigbare moorden oftewel justifiable homocide: deze zijn uiteraard
niet goed te praten, maar gepleegd uit zelfverdediging/overmacht.
niet goed te praten, maar gepleegd uit zelfverdediging/overmacht.
• Emotionele moorden: uit een vlaag van doorgedraaide emotie,
zoals woede of jaloezie.
zoals woede of jaloezie.
• Psychopathische moorden: hier is sprake van een afwijking in de
hersenen van de dader(s), waarbij minder empathie en schuld-
gevoel of gebrek eraan voorop staat.
hersenen van de dader(s), waarbij minder empathie en schuld-
gevoel of gebrek eraan voorop staat.
Nadat ze ons nog even door liet griezelen met feiten en weetjes over psychopaten kondigde Tomás Kruijer (uitgever van The House of Books) de Vlaamse journalist John Vervoort aan. Deze is werkzaam bij de Vlaamse krant De Standaard.
Hij ging in een geanimeerd gesprek met Michael Berg over zijn schrijfproces, zijn werkwijze/-methode, zijn omgang met tegenslagen en de politieke schandalen die in het verhaal Broertje voorkomen. Hij merkte op dat er veel citaten voorkomen in het boek en dat het niet overal snel leest. Berg's kordate repliek hierop: "niet alles hoeft snel in mijn verhaal, anders verwordt het al gauw een stripverhaal!"
Aangezien ik het boek nog niet heb gelezen kon ik me bij bepaalde onderdelen van hun gesprek nog geen beeld vormen en dat is maar goed, want spoilergevaar!
Wel vermeldenswaardig:
• Michael wist toen hij begon met schrijven het einde al;
• Hij heeft maatschappelijke thema's (o.a. over vluchtelingen)
verwerkt in het verhaal;
verwerkt in het verhaal;
• Hij heeft voor het eerst gewerkt met een scala aan briefjes waarop
hij perspectieven, wisselingen etc. noteerde.
hij perspectieven, wisselingen etc. noteerde.
• Hij heeft het verhaal in anderhalf jaar geschreven.
Boeiend vond ik wat Michael vertelde over zijn verstandelijk gehandicapte broer Hugo, die ze in de familie gewoon als 'debiel' duiden. Dit geeft aan hoe normaal ze omgaan met zijn beperking en volkomen natuurlijk bij hen hoort. Dit verhaal is, ondanks dat voorin het boek staat dat het volkomen fictie is, toch ontsproten door toedoen van Hugo.
Broertje (de titel alleen al!), waarin twee verhaallijnen samenkomen, verhaalt o.a. over de autistische Felix:
"Na een telefoontje van de politie vliegt Lotte Pradel halsoverkop naar Zuid-Frankrijk. Haar vier jaar jongere en autistische broer Felix wordt verdacht van de moord op hun vader, hun stiefmoeder en een nog onbekende vrouw. Hoewel Lotte met haar vader - een oud-politicus - heeft gebroken en ze Felix sindsdien niet meer heeft gezien, weet ze een ding zeker: haar broer kan onmogelijk de dader zijn. Op het politiebureau ontmoet ze Felix voor de eerste keer na tien jaar. Het contact verloopt buitengewoon stroef. Maar als Felix ontsnapt, kan Lotte niet anders dan hem volgen."
Na het gesprek tussen Vervoort en Berg was het tijd voor een hilarische boekenquiz, waarbij Michael grappige vragen had bedacht om onze kennis over hem en zijn werk te testen. De winnaar werd beloond met een mooi samengesteld boekenpakket.
Het eerste exemplaar van de gesigneerde en genummerde 75 exemplaren van Broertje werd door Michael overhandigd aan een dierbare jeugdvriendin die nog altijd een belangrijke plek heeft in zijn leven. Zelf kreeg hij van Tomás een prachtige hardcoveruitgave van zijn boek waar Michael blij verrast mee was.
Zoals je kunt raden was er nog een kleine afterparty en sloten we de gezellige bijeenkomst af met nog even een glaasje en een babbeltje. Mijn dank aan het team van Overamstel voor hun gastvrijheid en het boek. Rest mij nu nog heerlijk te gaan lezen in Broertje.
Gaan jullie Broertje ook lezen, lieve lezers?
Hartelijke groet!
Shyama in Boekenland
Wat een geweldig leuke avond hebben jullie gehad.
BeantwoordenVerwijderenDat was het beslist Charlotte. Heel gezellig, èn genoten van wijn en pizza hmmmm
VerwijderenLeuk verslag!
BeantwoordenVerwijderenDank je Charles!
Verwijderen