maandag 9 juni 2014

In gesprek met: John Toxopeus


Vrijdagochtend 6 juni jl. had ik een leuk gesprek met John Toxopeus, auteur van de verhalenroman ‘We doen of er niets aan de hand is’. Ik heb de eindcorrectie voor zijn roman mogen doen via zijn uitgever De Brouwerij | Brainbooks.



Algemene informatie
John Toxopeus is in 1946 geboren te Utrecht en is getrouwd met Ineke. Samen zijn ze de trotse ouders van David, Thomas en Esther en grootouders van vier prachtige kleinkinderen. John heeft een universitaire studie Arbeids- en Organisatie Psychologie gevolgd, wat indrukwekkend is te noemen, in combinatie met zijn (toenmalige) drukke baan en gezin! Tot zijn dertigste jaar verrichtte hij Politiek Vormingswerk voor een politieke jongerenorganisatie. Daarna stapte hij over naar de Vakbond CNV, waar hij vijfentwintig jaar, tot aan zijn pensioen in 2002, als Bestuurder werkzaam is geweest.

Verslag van het gesprek
Ik ben benieuwd hoe hij tot 'het schrijven' is gekomen. Hierop vertelt hij het volgende: 'Ik heb altijd al veel geschreven, eerst beroepsmatig tijdens mijn werkzame leven en daarna veel korte verhalen die gepubliceerd zijn in diverse tijdschriften, o.a. in De Brakke Hond, Parmentier, Passionate Magazine en Tirade. Vorig jaar kwam mijn eerste verhalenbundel 'Desnoods met harde hand' uit, bij Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks.

Hieraan voorafgaand heeft hij een vierjarige schrijfopleiding bij Scriptplus gevolgd, waarin hij veel technieken heeft geleerd om te schrijven. Daardoor is hij in staat zich op de essentie in een verhaal te richten. De rode draad in zijn verhalenroman 'We doen of er niets aan de hand is' is 'de menselijke kant van de mens met zijn tekortkomingen en komedie'. Hij hoopt daarmee te verrassen en een denkproces op gang te brengen bij de lezer. Aanvullend zegt hij: 'Ik heb geen specifieke boodschap met mijn verhaal, ik schrijf omdat ik het interessant vind. Iedereen leest vanuit eigen perceptie en haalt eruit wat hem of haar daarin aanspreekt, dat kan voor elke lezer verschillend zijn en dat is goed'.


Hij vertelt lachend dat zijn vrouw goed is met cijfers en de technicus in huis is, hij heeft daar twee linkerhanden voor. Hij heeft twee rechterhanden als het om schrijven en taal gaat. 'Dit zorgt voor een mooie balans thuis'. Ik testte dit door terloops te vragen hoe lang hij getrouwd is ... na drie moeizame pogingen, waarin hij alleen een schatting kon doen, gaf hij het op.

Hij vervolgde daarna serieuzer:
'Ik schrijf graag verhalen, waarbij ik in mijn ziel graaf en in mijzelf op zoek ga naar een bron om over te schrijven. Volgens mijn kinderen moet ik altijd overtuigd worden voordat ik iets geloof. Ik ben een tikje eigenwijs en zeker geen meeloper'. In 'We doen of er niets aan de hand is' mengt hij waarheid en fictie en becommentarieert diverse mensen uit de vakbondswereld, evenals zichzelf! Zijn vrouw is de enige die er zonder kleerscheuren vanaf komt.

John voelt zich gedreven altijd te lezen en te schrijven, iedere dag weer. 'Het is een vast onderdeel van mijn dagindeling geworden. Er blijft veel hangen van wat ik lees! Ik werk zeer planmatig en houd erg van structuur'. Hij voegt hieraan toe dat dit voortkomt uit zijn calvinistische opvoeding. Hij is altijd bezig (geweest) met werk, studie en zijn gezin, dat is er zo ingesleten.

Op mijn vraag naar zijn schrijfritueel zegt hij altijd een boekje bij zich te hebben, waarin hij opschrijft wat hij overal aan inspiratie opdoet. Elke ochtend, na het lezen van de Volkskrant, (her)schrijft hij ongeveer twee uurtjes. Het 'tevreden zijn' over zijn schrijven is een wezenlijk onderdeel. Hij interesseert zich voor literaire tijdschriften en -boeken. Het werk van Jeroen Brouwers, bekroond schrijver en essayist, die bekend staat om zijn cynisme en voorkeur voor polemieken, kan hem zeer bekoren.

Dinsdag 3 juni jl. vond zijn officiële boekpresentatie plaats in Vianen.
Kijk hier voor informatie en de foto's.

Inmiddels is de eerste recensie van zijn nieuwe boek binnen. Hierbij een fragment:
“Een boek waarin het dagelijks leven van een vakbondsbestuurder met de vele kleuren en schakeringen bijna filmisch wordt verwoord.”  – Piet Hazenbosch, Bestuursadviseur CNV.  Klik hier voor de volledige recensie.

John vertelt dat zijn boek niet alleen voor mensen in de vakbond boeiend is, maar juist ook daarbuiten. Hij schrijft tevens over zijn gezinsleven, waardoor er voor iedere lezer wel iets uit te halen valt.
Het boek is te koop bij de boekhandel en uiteraard rechtstreeks via zijn uitgever, De Brouwerij | Brainbooks.




2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi verslag, Shyama. Wat leuk om te lezen dat hij ook altijd een boekje bij zich heeft
    waar hij de dingen in opschrijft die hem inspireren. Dat doe ik ook! Schrijven vind ik heerlijk, ook als het alleen voor mezelf is. Graag gelezen!

    BeantwoordenVerwijderen