Menu

maandag 25 maart 2019

BARU BELANDA - PASCAL JALHAY / FONTAINE UITGEVERS / SHYAMA CULINAIR



PASCAL JALHAY

BARU
BELANDA

EEN ODE AAN
DE INDISCHE KEUKEN



Sexy, kleurrijk en bijzonder smakelijk! 
Ik heb het hier over de gerechten uit Baru Belanda, vrij vertaald 'Hollandse Nieuwe'. Dit nieuwe kookboek van Pascal Jalhay werd maandag 18 maart jl. bijzonder feestelijk gelanceerd in het Amsterdamse hotel Jakarta. Dit fraaie hotel met haar waanzinnig coole urban jungle beschikt over de perfecte ambiance om te genieten in tropische sferen. Een feest om uit de frisse Hollandse wind daar naar binnen te stappen en te genieten.

Foto's van en uit Baru Belanda

Fusion van Oost en West
Deze sterrenchef, die tot zijn veertigste weinig affiniteit had met zijn Oosterse roots, is tijdens zijn eerste familiereis naar Indonesië, die hij legendarisch noemt, gegrepen door de culinaire rijkdom van het land. De van oorsprong Frans geschoolde chef heeft zijn culinaire indrukken vertaald naar nieuwe gerechten die de Indische/Indonesische gastronomie naar een hoger niveau tilt. Een fusion van Indisch/Indonesisch met Franse allure.





Ik heb nog niet eerder op zo een vroeg tijdstip op maandagmorgen een cocktail gedronken, maar voor alles moet een eerste keer zijn. De cocktails waren op basis van Sayah, een heerlijke spekkoeklikeur.





Limited edition
Henk Schiffmacher, de bekende tattookoning, ontving het eerste  exemplaar van de limited edition uit handen van Jalhay. Dit vanwege zijn bijzondere ontwerp dat niet  alleen in het boek, maar ook op het rode lakstempel te zien is. Doel van deze kleine gelimiteerde oplage is het ondersteunen van Remake, een recycleproject van Sabina de Rozario. Op haar blog Indo in Bali is meer hierover te lezen. De eer voor de fraaie batikstoffen hoezen is voor beeldend kunstenares Sabine Bolk, Nederlands specialist op dit gebied. Haar bezigheden zijn te lezen op haar blog De reis naar batik.




Show don't tell
Ik kan hier uitgebreid vertellen over de heerlijke gerechten zoals Gado Gado, de signature dish van Jalhay en alle andere heerlijke gerechten, maar het laten zien is passender. Werkelijk mindblowing zoals je in eerste instantie op het verkeerde been wordt gezet door de presentatie, en dan compleet verrast wordt door het behoud van de authentieke smaken. Chapeau chefs!


Marcus Polman, een icoon in de Nederlandse culiscene, was niet alleen een zeer geanimeerd gastspreker en interviewer tijdens de presentatie/lunch, maar heeft ook nauw samengewerkt met Pascal. Zijn geschreven bijdrage in Baru Belanda roemt Pascal's creaties met termen als 'Indisch 3.0' en 'next level Indisch koken'. Complimenten met hoofdletters.



Niet alleen Jalhay heeft een keur aan receptuur in Baru Belanda, ook die van veertien collegachef's, variërend van jong tot oud en allen met Indische roots, staan hierin opgenomen, met bij elk van hen een leuk interview om ze iets beter te leren kennen. Ook zij zijn bezig in hun (sterren)restaurants met een revival van de Indische/Indonesische gastronomie. 


Deelnemende chefs
De chefs staan niet alleen met hun recepten in het boek, maar stonden ter plekke in gemoedelijke harmonie met elkaar te koken voor alle 120 gasten: Arjuna Besemboen (Restaurant Nakal) - Betty van Bokhoven (De Sawa) - Jimmy Lohamzah (Bali James) - Anita Boerenkamp (Spandershoeve) - Danny Jansen (24 Kitchen) - Dennis Huwaë (Restaurant Daalder) - Eduard Roesdi (Iboe Tsjilik) - Hans van Triest (Restaurant Kerckebosch) - Jaimie van Heijne (Jaimie van Heijne) - Jeff Keasberry - Jermain de Rozario (De Rozario*) - Syrco Bakker (Pure C**) - Lonny Gerungan (Di Roemah) - Frank Deuning (Restaurant The Raffles). 

Zeer noemenswaardig is ook Harold Pereira, de man die voor de visuele beleving in dit boek heeft gezorgd. Zijn foto's dragen bij tot een magnifieke symbiose tussen de chefs en hun creaties, een wonderschone kijkbeleving.




Indisch of Indonesisch
Baru Belanda  is meer dan een kookboek, het vertelt ook het verhaal van Pascal en geeft een verhelderende kijk in zijn roots. Want weet jij het verschil tussen Indisch en Indonesisch? Deze benamingen, die steevast door elkaar worden gebruikt, hebben ieder een eigen achtergrondverhaal. Een stukje koloniale geschiedenis, weemoedig weerklinkend in het paginavullende gedicht Indisch toen en nu van Pascal's vader Alfred: 'Hoe Nederlands je ook kijkt in het heden, de spiegel weerkaatst in al haar eerlijkheid een nazaat van Nederlands-Indisch verleden ....'. 


Het oog wil ook wat
Doorgaans vind ik de Indische keuken, waar ik overigens wel pap van lust, vaak een lage fotogenieke waarde hebben qua kleur (veel bruintinten). Baru Belanda laat het tegendeel zien door de kleurrijke presentaties van Jalhay en companen, die niet alleen de smaakpapillen doen dansen, maar ook het oog strelen.


Baru Belanda is met recht een ode aan de Indische keuken!

PASCAL JALHAY begon zijn horeca-carrière op zijn 15e bij Hotel Kurhaus in Scheveningen en sloot zijn opleiding af bij Chateau Neercanne*. Achtereenvolgens werkte hij bij Au Coin des Bon Enfants (Maastricht), Scholteshof** in België, Restaurant Excelsior* in Amsterdam en was hij van 1998 tot 2003 sous chef van La Rive** in het Amstel Hotel. Daarna werd hij executive chef bij restaurant Vermeer in het Barbizon Palace Hotel in Amsterdam. Jalhay kookte er twee sterren en kreeg zijn tweede ster van Michelin direct het jaar na het verkrijgen van de eerste ster.


Baru Belanda/Pascal Jalhay/Fontaine Uitgevers/Prijs €29,99 (hardcover)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten