Afgelopen december was ik op een heel leuk feest in Boekenland, dat gezien het thema heel toepasselijk plaatsvond in een zaal van een klimhal in Amsterdam. Dit eerste Nederlandse Alpenkookboek is niet alleen bedacht en samengesteld door de vriendinnen Liesbeth Willemars en Elisabeth Greve, maar ook nog eens geheel in eigen beheer uitgegeven. Dit omdat ze heel eigen ideeën wilden doorvoeren en geen concessies wilden doen via een uitgeverij. Ze hanteren, herkenbaar voor mij als liefhebber van Pippi Langkous, haar volgende bekende leus:"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!"
Tijdens de feestelijke presentatie, waar de witte (!) glühwein (erg lekker) en prosecco rijkelijk vloeiden, was er door de drukte (heel veel familie en vrienden) geen kans op een interview. Maar de bijzonder sympathieke dames beloofden een vervolgafspraak, en zodoende ontving ik Liesbeth vorige week in mijn Haagse huis.
Dat de Apfelstrudel haar 'signature dish' is, blijkt wel uit het geinige boodschappenlijstje dat op de cover van het Alpenkookboek prijkt, maar dat ik er 1 kado kreeg - met de indrukwekkende afmeting van een halve skilat - was een bijzonder leuke verrassing.
Tijdens de presentatie had ik reeds mogen proeven en genieten van haar hartige varianten op de strudel, dus ik had wel een vermoeden welke kwaliteit ik mocht verwachten. Afgelopen weekend bakte ik de strudel af (die ik in de vriezer had bewaard) en genoot tijdens de koffie ervan met mijn gezin en vrienden. Ik realiseerde me te laat dat ik nog een foto had willen maken om hier te laten zien. Ik kan nu alleen vertellen dat ik werkelijk de lekkerste Apfelstrudel ooit heb gegeten! Haar recept incl. kleurenfoto staat gelukkig ook in het boek, evenals die van de Apfelstrudel uit Süd-Tirol.
Wellicht doet haar naam en/of foto een belletje bij je rinkelen en vraag je je af waar je haar toch van (her)kent. Dat kan, want Liesbeth was het afgelopen seizoen een van de deelnemers aan het veelbekeken tv-programma Heel Holland Bakt (HHB). Ze deed hieraan mee, omdat ze naast koken ook graag bakt. Ze zegt hierbij dat er een groot verschil is tussen 'thuis bakken' en patisserie, waar het bij laatstgenoemde in HHB om draait. Patisserie is een andere discipline dan koken en thuis bakken. Een eenvoudige cake of ovenschotel, bijv. lasagne, bak je ook in de oven, maar dat maakt je nog geen banketbakker/patissier.
De liefde en passie voor de Alpen en haar Alpenkookboek spat van Liesbeth af. Ze spreekt bevlogen over haar Oostenrijkse roots en de leuke warme herinneringen die ze aan de vakanties met haar ouders heeft. De anekdotes in het boek geven de sfeer goed weer, zeer lezenswaardig! Ook aan het idee om samen met vriendin Elisabeth dit boek te maken hangt een leuk verhaal. "Hoog in de lucht, in het vliegtuig naar Ibiza, hoogstwaarschijnlijk boven de Alpen ..." afijn, ik verklap maar niet teveel wegens spoilergevaar.
Tijdens de presentatie maakte ik ook kennis met een charmante Amerikaan, Tommy Walton. Deze persoonlijke vriend en zakenpartner van Liesbeth's echtgenoot kwam mij vaag bekend voor en, wat blijkt, hij is tot twee keer aan toe deelnemer geweest aan het culinaire pro-gramma Masterchef USA. Vandaar dus! Naast andere quotes prijkt er ook één van hem op de achterkant van het Alpenkookboek:“This book is a sparkling treasure trove from The Undisputed Queen of Strudel Dough!”
De recepten in het kookboek zijn geïnspireerd op die van Liesbeth's moeder en grootmoeder en deels op een heel oud kookboek dat ze me liet zien, evenals een aantal foto's die de sfeer uit haar jeugd goed weergeven.
Ik durfde het tere boek amper vast te houden, de snippers dwarrelden er spontaan af. Liesbeth bleef er heel rustig onder en bladerde gewoon door, onderwijl vertellend dat ze het ooit nog opnieuw wil laten inbinden. Uit mijn gesprek met haar kon ik opmaken dat ze een duizendpoot is die altijd in de weer is. Ze schrijft ook al vier jaar voor de receptenrubriek van het Oostenrijkmagazine, geeft workshops, fotografeert en bakt onderwijl enorme hoeveelheden Apfelstrudels!
Alle recepten in het boek zijn door haar persoonlijk bereid en gefotografeerd. Voordat ze de uiteindelijke cover kozen passeerden meerdere opties de revue, maar het werd uiteindelijk toch hun eerste idee, deze gitzwarte cover met contrasterende witte letters. Leuk detail is dat de titel van het boek alleen op de rug staat afgebeeld en deels doorloopt op de cover. Deze kwinkslag onderscheidt mijns inziens dit boek van de massa aan kookboeken en valt behoorlijk op. Een pluspunt in het enorme aanbod aan kookboeken, die inmiddels het snelst groeiende genre in Boekenland is.
Voor het gesprek met Liesbeth had ik uiteraard het boek al met plezier goed doorgespit. Opvallend is de zorg en aandacht die eraan is besteed. De moeilijkheidsgraad qua bereiding is, geheel in thema, met bergjes aangegeven. De gerechten zijn grensoverschrijdend omdat de Alpen dat ook zijn, waardoor de scheidslijn vervaagt. Er zijn overigens meer overeenkomsten dan verschillen tussen de gerechten van de Alpenlanden, die vaak alleen qua naam verschillen. Verder is het boek handig in seizoenen ingedeeld met dito passende gerechten.
Impressie van de gerechten in het boek |
Aan de binnenkant van de cover is, heel origineel naar mijn smaak, in de vorm van merengue de Alpen weergegeven, met vermelding van namen en hoogtes. Duidelijk is dat de vriendinnen geen concessies hebben gedaan en hun ziel en zaligheid (en eigen geld) hebben gestoken in de totstandkoming van hun Alpenkookboek. Prachtig en uniek!
Triodelahiti namens Liesbeth en Elisabeth!
BOEKINFO
Uitgever: In eigen beheer uitgegeven
Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Aantal pagina's: 240
EAN: 9789082952803
Dit boek is te bestellen via info@alpenkookboek.nl en kost €29,95
Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Aantal pagina's: 240
EAN: 9789082952803
Dit boek is te bestellen via info@alpenkookboek.nl en kost €29,95
Heel aansprekend geschreven! Net als het alpenkookboek, I love it!
BeantwoordenVerwijderenWat leuk, bedankt!
Verwijderen