Menu

donderdag 22 november 2018

SFEERIMPRESSIE FOODIEFESTIVAL 2018 / DE BIJZONDERE COLLECTIES VAN DE UvA / ALICE WATERS / JANNY VAN DER HEIJDEN / JONAH FREUD e.a.

In het gebouw van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam vond afgelopen zaterdag 17 nov. het FoodieFestival 2018 plaats. Deze gelegenheid kun je als professioneel kookliefhebber niet aan je voorbij laten gaan. Ik was er vorig jaar voor het eerst en het concept van interviews met bekende binnenlandse- en buitenlandse kookboekauteurs, lezingen en rondleidingen bevalt uitstekend. Echt een dag om veel gelijkgestemden te ontmoeten en je kennis te vergroten op culigebied.



Jonah Freud, die haar sporen ruimschoots heeft verdiend in Boekenland met haar kookboeken en haar Kookboekhandel in Amsterdam, interviewde Janny van der Heijden over het pas verschenen boek Dineren aan de Gracht, over het upstairs-/downstairs leven van de Amsterdamse familie van Loon en het gelijknamige museum. Daar is nu nog tot en met januari een tentoonstelling te bewonderen. Er kan tot en met januari gedineerd worden in het pop-up restaurant, waarbij ik net op de site van het museum zag dat alle data reeds volgeboekt staan. 


Een tripje naar het verleden van wijn en spijs maakten we met Manon Henzen en wijnkenner Mariëlla Beukers. Ik wil hun boeken zeker nog bestuderen, want dit onderwerp Culihistorie vind ik zeer interessant.  

Cees Holtkamp en Heel Holland Bakt winnaar Rutger van de Broek raakten niet uitgepraat over het bakken van lekkere koekjes. Er ontstond wat hilariteit over 'lieve koekjes', die volgens de bekende Nederlandse uitdrukking 'niet gebakken worden' :-)
Tip om heerlijke luchtige brosse koekjes te bakken: Zeeuws meel.



Jeroen Thijssen vertelde over zijn ervaringen met Johannes van Dam. Jonah en Jeroen keken verschillend terug op de typerende humor van Johannes en haalden oude herinneringen op. 



Danny Jansen, die aankwam met een rolkoffer vol antieke kookboeken (het handigst om ze te vervoeren, aldus de fervente verzamelaar), vertelde bevlogen over deze passie, waar hij voor wat betreft de aanschafprijzen vaak vaag over blijft bij zijn vrouw ;-)



Doorlopend waren op schermen beelden te zien van de Vlaamse culinair fotograaf Tony le Duc, met o.a. het Koockboeck van Antonius Magirus uit de tentoonstelling Cokeryen. Daarnaast was er in de tentoonstellingsruimte het volgende te bewonderen:
De Johannes van Damprijs, de Joop Witteveenprijs, het Gouden Kookboek 2018 TLV van Jigal Krant, de messen van Johannes van Dam uit de Stichting Gastronomische Bibliotheek en meer schatten uit de collectie Geschiedenis van de Voeding van de Universiteit van Amsterdam. 

In de hal konden kookboeken worden gekocht bij de kraam van De Kookboekhandel van Jonah Freud, was er een proeverij De smaak van Texel door Annette van Ruitenburg die werd bemand door Sabine Bosman (Staal Catering) en een historische proeverij van wijn en hapjes door Mariëlle Beukers en Manon Henzen. 



Het was een propvolle agenda, die overigens bijzonder goed in elkaar zat om zoveel mogelijk bij te kunnen wonen. De organisatie door Yvonne Twisk en Joke Mammen verdient bij deze een groot compliment! 

Ik heb niet het hele programma gevolgd, want er was ook een masterclass over foodfotografie door Jan Bartelsman én de masterclass Fooddesign door Katja Gruijters (tegen extra betaling vwb de toegangskaarten), en lezingen door de auteurs van Luilekkerland, vader en dochter Onno & Charlotte Kleyn en Neerlands bekende designer Maroeska Metz, die jaren aan haar bijzondere kookboek heeft gewerkt en dat tevens was voorgedragen voor het Gouden Kookboek 2018. Deze werd overigens gewonnen door Jigal Krant met zijn kookboek TLV (Tel Aviv), die in deze hoedanigheid ook aanwezig was en een tipje van de sluier lichtte over zijn nieuwe plannen. We komen via hem in de toekomst nog veel meer over het culinaire hart in Tel Aviv te weten!



Het beste werd tot het laatst bewaard en dat was in dit geval het interview met de winnares van de Johannes van Damprijs, Alice Waters. Hier kun je meer lezen over de prijsuitreiking. Tijdens het interview schoof ook Kees Elfring aan, patron cuisinier van het Amsterdamse restaurant/table d'hôte (dagelijks wisselende kaart) Marius en het naastgelegen worst/wijncafé Worst. Kees heeft in het verleden drie jaar gewerkt bij Chez Panisse, het restaurant van Alice Waters, en hanteert nu in zijn restaurant dezelfde ideologie, namelijk goede producten en smaak.



From farm to table is een concept dat niet meer weg te denken is in onze op duurzaamheid gerichte maatschappij, wat alleen enorm toe te juichen is. Bij Alice Waters is een ijskast bijna overbodig, want alles gaat elke dag schoon op bij Chez Panisse. Geen verspilling voor deze gedreven dame, die het duurzame hoog in haar vaandel heeft en ook zo omgaat met haar menselijk kapitaal. Haar keukenbrigade werkt 'maar' drie dagen, maar wordt voor vijf dagen betaald. Zo blijft er tijd over voor de mensen om te genieten met hun familie en vrienden. 



En over genieten gesproken, ik heb de afgelopen Kookboekenweek enorm genoten, te beginnen met de uitreiking van het Gouden Kookboek, de dag erna de gezellige Foodmarket bij boekhandel Scheltema, de uitreiking van de Johannes van Damprijs en tot slot het FoodieFestival. Ik ging voor deze leuke activiteiten maar liefst vier keer in 1 week vanuit Den Haag naar Amsterdam. Dat het lichtelijk vermoeiend was is geen probleem, ik buig me nu al nagenietend van de heerlijke week en tegelijk uitrustend over een stapel prachtige kookboeken die ik de komende tijd zal recenseren. 

Lieve groet.
Shyama


Geen opmerkingen:

Een reactie posten