Menu

maandag 24 september 2018

SFEERIMPRESSIE BOEKPRESENTATIE incl. RECENSIE WOLKENJAGER - MARCEL VAARMEIJER / UITGEVERIJ L.S. AMSTERDAM


Lieve lezers,

Boekenland is weer een fraaie roman rijker! Marcel Vaarmeijer presenteerde afgelopen vrijdag 21 september zijn Wolkenjager te midden van zijn lieve vrouw, medewerkers van de uitgeverij, bloggers, fans etc.


Voor de vierde keer op rij koos hij voor De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger in het Amsterdamse Bos en Lommer. Monique had vrijdag het boek nog niet uit, maar voorspelt nu al veel goeds voor Wolkenjager en verwacht, net als met zijn vorige roman Heelmeester het geval was, een nominatie voor de Libris Literatuurprijs, en wellicht meer! Hopelijk zijn dit profetische woorden!

Marcel Vaarmeijer, Monique Burger en Hedda Sanders

Hedda Sanders (LS Amsterdam), die net terug was van een reis uit New York, vertelde dat het haar opviel dat in de VS alles kan, men kijkt daar niet op van eigenzinnigheid. En juist deze unieke aanpak herkent ze terug in het werk van Marcel. Ze denkt dat de lezers misschien zullen moeten wennen aan de on-Nederlandse aanpak. Ook noemenswaardig is dat Marcel zijn fans via Facebook heeft laten meedenken over de coverkeuze van Wolkenjager.

Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Hedda Sanders
Marcel vertelde dat toen hij Voor wie ik heb liefgehad schreef, hij nog niet de intentie had om een serie over zijn moeder te schrijven. Dat dit nu wel het geval is, komt doordat hij bij de vier mannen in haar leven dacht: "wat als ...". Dit gegeven stelt hem in staat de fictieve levens die zijn moeder had kunnen hebben te beschrijven. 

De vier mannen heeft hij verbonden aan thema's, zoals in het eerste deel Heelmeester te lezen is over vader en zoon Grünewald die de strijd tegen ziektes aangaan. In Wolkenjager heeft Thomas Foster, ook wel 'papa Tom' genoemd, met zijn dochter Eden een missie om oorlogen te stoppen. Van de nog te verschijnen derde en vierde roman zijn de namen van de vermeende liefdes van Louise mij nog onbekend. Marcel verklapte alvast de thema's: armoede en racisme.

Het gaat hem aan het hart dat deze vier grote wereldproblemen blijkbaar maar niet kunnen worden opgelost in het echte leven. Derhalve doet hij dat op geheel eigen wijze in zijn boeken, waarin hij alles naar zijn hand kan zetten. Dit doet hij dan ook op een zeer aparte manier die zowel indrukwekkend als ontroerend en hilarisch is. Wat mij opviel tijdens het lezen, is dat deze vier thema's elkaar niet uitsluiten.

De boeken uit deze serie zijn prima separaat te lezen, omdat het op zichzelf staande verhalen zijn, met als enige vaste gegeven de rol van  moeder Louise en het feit dat ze vanuit het perspectief van het kind worden verteld.
'Een fulltime moeder, geen halve moeder en een junkie.'Mama draaide haar gezicht weer naar de wolken. Misschien had ik niets moeten zeggen, misschien had ik het jaren eerder moeten zeggen. Mama leefde in een schijnwereld om haar geheimen te verdringen. Ik wilde haar uit die wereld trekken en de echte Louise ontmoeten. (fragment uit Wolkenjager, blz. 81)
In deze fonkelnieuwe roman is deze rol toebedeeld aan Eden B. Foster, een meid met een missie die doet denken aan een moderne Pippi Langkous (een van mijn jeugdhelden waar ik met warmte aan terug denk). Ik had in eerste instantie Pippi 2.0 in mijn quote staan, maar tijdens de presentatie hoorde ik dat het blad Zin deze benaming net een paar dagen ervoor had gebruikt in hun recensie voor Wolkenjager ;-)  Wat een toeval!



Wolkenjager start in de Amerikaanse plaats Texas in het jaar 1969. De kleine Eden wordt op speelse wijze door haar vader, papa Tom, getraind op de komst van de Ruskies. Of dit ooit echt zal gebeuren is een tweede, maar Eden neemt haar training serieus en schopt het met de hulp van haar puissant rijke oom Fritz al jong tot een getalenteerde piloot. Eenmaal bij de marine begint het serieuze werk van oorlogsbestrijding en samenwerking met presidenten die elkaar opvolgen, van Nixon tot aan Trump. Haar privéleven is al even turbulent met haar partner en ook met mama Lou, die in hapjes en brokjes haar verleden aan Eden ontvouwt.

Eden is, zoals ik al eerder vermeldde, een meid met een missie die zich ondanks privé-aangelegenheden vastbijt in haar roeping. Dat haar papa Tom een ingenieus masterplan heeft waar zij onderdeel van uit maakt is duidelijk, maar het doel en de reden zijn nog niet helemaal helder. Pas aan het eind van het boek vallen de puzzelstukjes samen.

Het werd me al lezende duidelijk dat ook dit boek van Marcel Vaarmeijer weer subliem in elkaar zit. Hij meandert vloeiend tussen actie en ontspanning, feit en fictie en vergeet vooral niet de lezer te amuseren. Ik vond zijn voorgaande romans al bijzonder goed, maar  in Wolkenjager laat hij een groeispurt als schrijver zien. Hierin is hij doortastender, ietwat brutaler in zijn taalgebruik en veel meer out of the box. En toch is ook deze nieuwe roman weer een echte Vaarmeijer door zijn unieke signatuur, die een constante blijft in zijn werk. Hierdoor wordt zijn werk lastig om te vergelijken met dat van andere auteurs. Dit juicht hij overigens toe, want zoals hij aangaf  tijdens de presentatie kan vergeleken worden met anderen zowel voor als tegen een auteur werken. Ik bewonder zijn originele, individuele aanpak en kijk met plezier uit naar de volgende delen over zijn moeder.



Linkjes naar mijn vorige recensies:
Heelmeester (4,5 sterren)
Voor wie ik heb liefgehad (4 sterren)

BOEKINFO 
Wolkenjager - Marcel Vaarmeijer
Uitgeverij Luitingh Sijthoff Amsterdam 
Genre Roman
Uitgave Paperback, 336 pagina's
Verschenen 21 september 2018
ISBN 9789024582372
Prijs €19,99



Geen opmerkingen:

Een reactie posten