Menu

woensdag 13 april 2016

RECENSIE KOOKBOEK DE SMAAK VAN BELGIË / RUTH VAN WAEREBEEK / KARAKTER UITGEVERS



'Zoals de Belgen zeggen: als we dan toch drie keer per dag moeten eten, waarom dan geen feestje maken van elke maaltijd!'

Ruth van Waerebeek vertelt dat er in België weinig kookboeken worden uitgegeven over de Belgische keuken, omdat in België de kookgeheimen mondeling worden doorgegeven van generatie op generatie. Ze zegt: 'onze keuken is net als ons land in de basis bourgondisch: 
huiselijke gerechten op hun best.'



Via dit boek wil ze met behulp van drie generaties Belgische moeders en dochters - c.q. haar overgrootmoeder Marie, diens dochter Jeanne en kleindochter Anny, de moeder van Ruth - de Belgische keuken bij de lezer introduceren en/of onder de aandacht brengen. De Belgische keuken is geworteld in de Middeleeuwen en saillant detail: Ruth groeide op in de Middeleeuwse stad Gent! Er staat een mooi stuk in het boek over haar vader die haar over  de historie van Gent vertelde. 

Het boek zit boordevol prachtige kleuren foto's en mooie duidelijke recepten, veelal met tips en een verhaaltje erbij. Dit maakt het tot een feestje om te lezen en inspiratie op te doen.

Over haar moeder heeft ze ook leuke anekdotes waar ze een mooie les uit leerde: 'zorg ervoor dat je goede dingen uit het verleden niet kwijtraakt.'


Bier, de nationale drank van België
Ze besteedt naast heel veel gerechten ook aandacht aan het kroegleven in België, waar op bijna elke straathoek een café te vinden is, die eigenlijk allemaal tapperijen zijn waar vooral veel bier wordt gedronken. Mooie gerechten met bier bereid en waarbij bier gedronken wordt zijn zeker niet vergeten in dit boek!


Aan wijn is aandacht besteed in de vorm van gerechten die in wijn zijn bereid en wijntips bij wild en zwijn. De focus in dit boek ligt duidelijk op de Bourgondische gerechten die België rijk is.

Aardappelen
Deze zijn niet weg te denken uit de Belgische keuken, denk maar aan de heerlijke friet.


Chocolade en Wafels doen je watertanden in dit boek. Belgen zijn enorme zoetekauwen, hun liefde voor chocolade is ongeëvenaard, zo herkenbaar en begrijpelijk voor mij, ik ben ook dol op Belgische chocolade, de lekkerste ter wereld wat mij betreft. Belgen eten gemiddeld 3 kilo meer bonbons en chocolade per jaar dan andere Westerlingen. Ik denk dat ik in mijn hart (en vooral mijn maag) een Belg ben!

Samengevat
Dit boek bevat de bekende nationale gerechten als waterzooi, steak frites, hutspot, stoemp en wafels. Ook de stoofgerechten ontbreken niet, langzaam gegaard in bier (Belgisch bier uiteraard), comfort food dat heerlijk smaakt in ons koude en natte klimaat. De recepten zijn heel handzaam onderverdeeld in categorieën en achter in het boek samengebracht in een overzichtelijk register dat het zoeken naar specifieke recepten vergemakkelijkt. Geen tijdverspilling dus, waardoor alle tijd en aandacht naar het koken en genieten mag gaan.

Een leeslintje zou wel handig zijn geweest, maar bij gebrek daaraan heb ik gebruik gemaakt van een van mijn mooie boekenleggers. Komen die ook een keer van pas bij een kookboek.

Mijn conclusie: 
Een prachtige musthave voor iedere liefhebber van de Bourgondische Belgische keuken!

Over de auteur
In De smaak van België heeft chef-kok en kookboekenauteur Ruth Van Waerebeek de 250 beste recepten van de Belgische keuken bijeengebracht. Ze was chef-kok van twee vooraanstaande restaurants in Gent, reisde de hele wereld over en gaf les op een culinaire school in New York.

Tegenwoordig leidt ze de Mapuyampay Hostal Gastronómico and Cooking School in het wijnland Chili. Haar kookcursussen werden door Gourmet Magazine uitgeroepen tot een van de 50 beste culinaire vakanties ter wereld.

DE SMAAK VAN BELGIË - RUTH WAEREBEEK
Oorspronkelijke titel The taste of Belgium 
Karakter Uitgevers B.V.
Uitgave hardcover/gebonden
Genre Kookboek
2016




1 opmerking:

  1. als echte Belgische... kan ik dit alleen maar beamen :-)!

    BeantwoordenVerwijderen