Menu

zaterdag 16 augustus 2014

Recensie Het huis aan de gouden bocht - Jessie Burton



De Gouden eeuw b(l)oeiend in beeld gebracht!


Het verhaal begint met een bijeenkomst in een kerk te Amsterdam tijdens  een begrafenis, op 14 januari 1687. Daarna lezen we vanaf half oktober 1686 in terugblik over het wel en wee van de achttienjarige Nella Oortman, vanaf de dag dat ze vanuit haar ouderlijk huis in Assendelft aankomt bij het huis van haar kersverse echtgenoot Johannes Brandt.


Hij is een flink stuk ouder en een zeer bekende, vrijdenkende VOC-koopman. Ze komt te wonen in een prachtig herenhuis aan de Gouden Bocht op de Herengracht in Amsterdam. Dat is het rijkste deel aan de grachten. Als onervaren jonge vrouw kost het haar moeite haar plaats te vinden in het nieuwe huishouden, waar haar eigenzinnige schoonzus Maren de scepter zwaait. Hun bijdehante dienstmeisje Cornelia en zwarte bediende Otto hebben veel meer in te brengen dan Nella thuis gewend was.

Als koopman en handelsreiziger is haar man Johannes veel van huis en hun huwelijk is niet wat Nella ervan had verwacht. Desondanks geeft Johannes haar als huwelijksgeschenk een prachtig poppenhuis dat een aardig kapitaal heeft gekost. Het is een miniatuur kopie van hun eigen huis aan de gracht. Nella vindt via een gids een miniatuurmaker om het poppenhuis aan te kleden en vanaf dat moment ontvangt Nella mysterieuze pakketjes, begeleid door schriftelijke motto's met onrustbarende voorspellende boodschappen. Er vinden mysterieuze en dramatische gebeurtenissen plaats en alles wat zeker leek komt op losse schroeven te staan. Zal Nella zich hier doorheen kunnen slaan om het lot te keren voor haar en haar dierbaren?

Jessie Burton heeft de rijke 17e eeuwse Amsterdamse historie fascinerend tot leven gewekt. Haar gedegen research naar het koloniale VOC-verleden en de Nederlandse gebruiken en tradities draagt bij tot een soepel lezend proza. Het oudhollandse straatbeeld is sfeervol en voelbaar neergezet, het komt in alle glorie tot leven. Geluiden, beelden en geuren komen dusdanig binnen dat je als lezer het gevoel krijgt als toeschouwer van een afstandje te observeren.


Inhoudelijk is het een aaneenschakeling van fundamentele tijdloze onderwerpen die tezamen prachtig verweven zijn in een zinderend, vloeiend geheel. 

Het poppenhuis is een subliem gekozen historisch object verpakt in een boeiend, ontroerend en virtuoos verhaal!

Met dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff Amsterdam voor een recensie-exemplaar.





BOEKINFO
Genre: Roman
Originele versie: The miniaturist
Nederlandse vertaling: Mieke Trouw-Luyckx
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Uitgave paperback en ebook juli 2014



1 opmerking:

  1. Mooie recensie Shyama, ik kan niet wachten om er ook in te beginnen, ben zo benieuwd!!

    BeantwoordenVerwijderen